ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις στην Κομισιόν για κοινό φορτιστή σε όλα τα smartphones

13:59 - 21 Ιαν 2020 | Τεχνολογία
Πιέσεις στην Κομισιόν για κοινό φορτιστή σε όλα τα smartphones
Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για όλα τα smartphones, αλλά και για όλες τις φορητές συσκευές, ασκεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Ευρωβουλευτές, με απόφαση τους, καλούν την Επιτροπή να καταθέσει μέχρι τον Ιούλιο πρόταση για τη φόρτιση όλων των φορητών συσκευών, για παράδειγμα κινητά τηλέφωνα, tablets, ηλεκτρονικά βιβλία, με έναν κοινό φορτιστή.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου, τα μέλη της οποίας τάχθηκαν υπέρ της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για smartphones, tablets, e-books “έξυπνες” κάμερες και wearable συσκευές. “Η Επιτροπή πρέπει να δείξει ηγετική θέση και να σταματήσει να αφήνει στους τεχνολογικούς γίγαντες να μας υπαγορεύουν πρότυπα. Εάν η ψηφιακή κυριαρχία σημαίνει κάτι για τη νέα Επιτροπή, αναμένουμε μια πρόταση για την καθιέρωση ενός προτύπου κοινού φορτιστή μέσα στους επόμενους έξι μήνες”, σχολίασε η Αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, κυρία Róża Thun und Hohenstein.

Το θέμα της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για όλα τις mobile συσκευές κάθε άλλο παρά καινούριο είναι, αφού η Ε.Ε. κατήρτισε, ήδη από το 2014, την Οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό. Μέσω της Οδηγίας, Κοινοβούλιο και Συμβούλιο ζητούσαν τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή για όλα τα τηλέφωνα και εξουσιοδοτούσαν την Επιτροπή να αναλάβει δράση σχετικά με αυτό το θέμα. 

Ηλεκτρονικά απόβλητα
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθούν οι καταναλωτές.

Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει ακολουθήσει μια εθελοντική προσέγγιση για να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να συνεργάζονται. “Η εθελοντική προσέγγιση ήταν ο καλύτερος τρόπος επίτευξης των επιτευγμάτων της πολιτικής μας χωρίς να παρεμποδίζουμε την καινοτομία”, σχολίασε ο Επίτροπος Maroš Šefčovič, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ρεύματα αποβλήτων στην Ε.Ε., τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε πάνω από 12 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2020. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παλιοί φορτιστές παράγουν περισσότερους από 51.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.

Η εισαγωγή ενός κοινού φορτιστή θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, θα μειώσει το κόστος και θα βελτιώσει την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των φορτιστών. Μελέτη του 2014 έδειξε μείωση του αριθμού των διαφορετικών φορτιστών για smartphones από 30 το 2009 σε τρεις το 2014.

Θυμίζουμε ότι, όταν ψηφίστηκε η Οδηγία, είχε προβλεφθεί περιθώριο δύο ετών προκειμένου τα κράτη-μέλη να μεταφέρουν την αναθεωρημένη Οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία, ενώ οι κατασκευαστές είχαν έναν επιπλέον χρόνο για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.