ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κοροναϊός θα περιορίσει κατά 12% την παραγωγή smartphones

10:32 - 20 Φεβ 2020 | Τεχνολογία
Ο κοροναϊός θα περιορίσει κατά 12% την παραγωγή smartphones
Πλήγμα στην παγκόσμια παραγωγή smartphones, τουλάχιστον κατά το 1ο τρίμηνο του 2020, αναμένεται να επιφέρει ο κορονοϊός. Η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τους πρώτους τρεις μήνες του έτους στα 275 εκατ. τεμάχια, μειωμένη κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με την εταιρεία TrendForce, στην οποία ανήκουν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αυτό το νούμερο συνιστά χαμηλό ρεκόρ πενταετίας για την παγκόσμια παραγωγή “έξυπνων” κινητών.
Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγική δυναμική κατά το 2ο τρίμηνο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη ελέγχου της επιδημίας και τον βαθμό ανάκαμψης της αλυσίδας εφοδιασμού. Όσον αφορά το μέλλον, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την ομαλοποίηση των εργασιών των αλυσίδων εφοδιασμού και των εισαγωγών/εξαγωγών των εμπορευμάτων μέσω των τελωνείων.

Αναφορικά με τις ετήσιες προοπτικές για την πορεία της αγοράς, εφόσον η εστία μπορεί να ελεγχθεί και ένα βασικό επίπεδο της ζήτησης μπορεί να αντισταθμιστεί από τη συνολική παγκόσμια ζήτηση, “ο κορονοϊός δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε υπερβολικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη συνολική παραγωγή smartphones το 2020”, σημειώνει η TrendForce.

Ο κορονοϊός, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή με διάφορους τρόπους. Οι ελλείψεις εξαρτημάτων, για παράδειγμα, είναι δυνατόν να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ειδικά σε περιπτώσεις όπως οι κάμερες, λόγω του χαμηλού επιπέδου αποθεμάτων. 

Πλήγματα στην παραγωγή
Από τις έξι κορυφαίες μάρκες smartphones παγκοσμίως, σύμφωνα με την ανάλυση της TrendForce, η Samsung είναι εκείνη που αναμένεται να υποστεί το μικρότερο πλήγμα κατά το 1ο τρίμηνο, επειδή η παραγωγή της βρίσκεται στο Βιετνάμ και επειδή οι πωλήσεις της αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% της εγχώριας αγοράς στην Κίνα. Οι προβλέψεις για την παραγωγή της εταιρείας κατά το 1ο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 3% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης, σε 71,5 εκατ. μονάδες.

Η Huawei αντιμετωπίζει, ήδη, χαμηλότερες πωλήσεις στο εξωτερικό λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας. Η παραγωγή της εταιρείας στο εξεταζόμενο τρίμηνο διαμορφώνεται σε 42,5 εκατ. μονάδες, 15% κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη της TrendForce.

Η Apple, αν και προσαρμόστηκε στην όλη αναταραχή με τους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης, ο κορονοϊός - σύμφωνα με τους αναλυτές - θα έχει ως “παρενέργεια” την επιβράδυνση της ανάπτυξης των νέων iPhones στο 2ο εξάμηνο. Η TrendForce έχει μειώσει τις προβλέψεις της για παραγωγή iPhone κατά περίπου 10% το 1ο τρίμηνο του 2020 σε 41 εκατ. μονάδες.

Για την Xiaomi, η TrendForce αναθεωρεί την πρόβλεψη για την παραγωγή του 1ου τριμήνου κατά 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, με 2,47 εκατ. μονάδες να παράγονται το 1ο τρίμηνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.