ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κορονοϊός και το...«πρόσφορο έδαφος» για τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας Κύριο

08:00 - 29 Απρ 2020 | Τεχνολογία
Ο κορονοϊός και το...«πρόσφορο έδαφος» για τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας
Νέες προοπτικές διανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς η ανάγκη για καινοτομία γίνεται εντονότερη αυτήν την περίοδο κρίσης.

Όπως εξηγεί στο Reporter ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και CEO της Regate, Γιώργος Μαρκατάτος: «Η πανδημία άλλαξε βίαια τις ισορροπίες και έστρεψε ξανά το βλέμμα των Ελλήνων επιχειρηματιών στις εγχώριες εταιρείες καινοτομίας». Οι συνθήκες απαιτούν άμεσες λύσεις και οι επιχειρηματίες που συνήθως εστίαζαν στις αγορές του εξωτερικού για την εξεύρεση καινοτόμας λύσης, συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να εμπιστευτούν τις ελληνικές εταιρείες, που παράγουν αξιόπιστες τεχνολογικές εφαρμογές.

Παράλληλα, ο κ. Μαρκατάτος υπογραμμίζει ότι «ο κορονοϊός μπορεί να ειδωθεί και ως κίνητρο για μεγαλύτερη παραγωγή καινοτόμων προϊόντων». Αναζητώντας «έξυπνες» λύσεις για άμεση επικοινωνία και συντονισμό εργασιών, σε μία εποχή εγκλεισμού, όπως αυτή που διανύουμε, οι εταιρείες κινητοποιούνται, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να ικανοποιήσουν μία μεγάλη γκάμα πελατών. «Ωστόσο», αναφέρει, «οι γρήγορες λύσεις μας οδηγούν πολλές φορές σε λάθη. Μην ξεχνάμε το παράδειγμα της Zoom και τα πρόσφατα θέματα ασφαλείας που αντιμετώπισε. Γι' αυτό πρέπει να δίνουμε έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια».

Έτσι, γίνεται αντιληπτό πως οι παρούσες συνθήκες ευνοούν - υπό μία έννοια - την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα μας. «Διαμορφώνεται μία νέα ψηφιακή πραγματικότητα και μάλιστα σε πιο γρήγορο ρυθμό απ' ότι περιμέναμε. Εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή, αλλά διατηρούμε τον ρομαντισμό μας και την πεποίθηση ότι η δύναμη των εταιρειών είναι ο άνθρωπος» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚΕΕ.

Μία λύση ψηφιακού μετασχηματισμού είναι και η τηλεργασία. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκατάτο, «το remote working βρίσκεται μπροστά μας και ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται σε αυτό. Παρότι στην αρχή ήμουν λίγο επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητά του, η προσωπική μου εμπειρία έδειξε ότι η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί. Η επιφύλαξη που διατυπώνεται στο θέμα της τηλεργασίας είναι κατά πόσο φθείρεται ο εργαζόμενος. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα μοντέλο εργασίας που αναμένεται να επικρατήσει».

Τα μέλη του Συνδέσμου θα παρουσιάσουν μειωμένους τζίρους το 2020 και ορισμένα εξ αυτών συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Μαρκατάτος, η διαρκής εξυπηρέτηση και η ποικιλία των προσφερόμενων υπηρεσιών θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη του κλάδου με την έλευση του 2021.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:57 - 29 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.