ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

COVID-19: Ζημιά $50 δισ. στην παγκόσμια βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας

14:38 - 07 Μαϊ 2020 | Τεχνολογία
COVID-19: Ζημιά $50 δισ. στην παγκόσμια βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας
Ισχυρές απώλειες από την πανδημία του νέου κορωνοϊού ετοιμάζεται να μετρήσει η παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας. Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για κινητές επικοινωνίες ανά τον κόσμο εκτοξεύθηκαν την περίοδο του lockdown, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας θα φθάσουν το 2020 τα $750 δισ., έναντι πρόβλεψης για περισσότερα από $800 δισ. φέτος και έναντι επίδοσης $781,5 δισ. το 2019.

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σίγουρα αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη υποδομή, που επιτρέπει στους ανθρώπους να παραμείνουν συνδεδεμένοι κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι υπηρεσίες είναι απρόσβλητες από το οικονομικό σοκ της πανδημίας.

Σχετική μελέτη της Οmdia προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή αγορά κινητής είναι αυτή που θα υποστεί τον μεγαλύτερο αντίκτυπο της κρίσης, με τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας να μειώνονται κατά 9,1% στα $131 δισ. Η πτώση συνδέεται, κυρίως, με τη δραματική μείωση των εσόδων από περιαγωγή κλήσεων.

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας εκτείνεται σε διάφορα επίπεδα. Για παράδειγμα, λόγω του νέου κορονοϊού και των μέτρων για την αντιμετώπισή του, η διείσδυση του 5G στους καταναλωτές αναμένεται να είναι κατά 22% πιο αργή φέτος απ’ ό, τι είχε προβλεφθεί αρχικά, λόγω των πιθανών καθυστερήσεων στην ανάπτυξη δικτύων 5G και στη διαθεσιμότητα συσκευών τεχνολογίας 5ης γενιάς. 

Ανά περιοχή
Στις ΗΠΑ, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα μειωθούν το 2020 κατά 3,7% έναντι του προηγούμενου έτους, διαμορφούμενες στα επίπεδα των $237 δισ. Το μεγαλύτερο τμήμα των απωλειών αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τόσο οι καθαρές προσθήκες, όσο και οι αναβαθμίσεις σε υψηλότερα προγράμματα δεδομένων, επιβραδύνονται ή σταματούν εντελώς.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές προβλέπουν ότι στη Μέση Ανατολή και Αφρική η αγορά υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα υποχωρήσει, επίσης, το τρέχον έτος, με το ποσοστό της πτώσης να εκτιμάται σε 3,9% και τα έσοδα να διαμορφώνονται στα $84 δισ. Σημαντικοί παράγοντες για τη μείωση είναι ο αντίκτυπος των χαμηλών τιμών του πετρελαίου στις οικονομίες του Κόλπου και η ευθραυστότητα των οικονομιών και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε περιοχές της Αφρικής.

“Οι αυξημένες ανάγκες για επικοινωνία την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, δεν αρκούν για να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στη συμπεριφορά των καταναλωτών σε διάφορες περιοχές του κόσμου, καθώς, για παράδειγμα, ανακόπτεται ο ρυθμός νέων συνδρομών και αναβαθμίσεων στις ΗΠΑ, ενώ μειώνονται, παράλληλα, τα έσοδα για τους φορείς εκμετάλλευσης στην Ευρώπη”, αναφέρει η Omdia.

Σίγουρα, πάντως, παρ’ όλο που ο αντίκτυπος του κορωναϊού στην αγορά κινητής θα είναι σημαντικός σε κάθε περιοχή του πλανήτη, οι συνέπειές του στον κλάδο είναι πιο ήπιες σε σχέση με άλλους τομείς, όπως τα ταξίδια, ο τουρισμός, η φιλοξενία και το λιανικό εμπόριο. “Η συρρίκνωση θα επηρεάσει σαφώς κάθε τμήμα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, το πόσο θα διαρκέσει σε κάθε χώρα, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί. Ένα φωτεινό σημείο είναι ότι στην Κίνα, στην πρώτη χώρα που επλήγη από την πανδημία, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κινητή τηλεφωνία και η ευρύτερη οικονομία αρχίζουν να ζωντανεύουν”, καταλήγουν οι αναλυτές.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.