ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παράπλευρη» ωφέλεια της καραντίνας η αύξηση ζήτησης για γρήγορο internet

10:22 - 13 Ιουν 2020 | Τεχνολογία
«Παράπλευρη» ωφέλεια της καραντίνας η αύξηση ζήτησης για γρήγορο internet
Αυξάνεται η ζήτηση για υψηλής ταχύτητας συνδέσεις στο ίντερνετ κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης οι αιτήσεις για το voucher των 360 ευρώ που προσφέρει το πρόγραμμα Super-Fast Broadband (SFBB) εκτοξεύτηκαν. Όπως είπε μόνο μέσα στο δίμηνο Απριλίου – Ιουνίου καταχωρήθηκαν περίπου 2.000 νέες αιτήσεις, όταν εδώ 1,5 χρόνο που τρέχει το πρόγραμμα οι αιτήσεις ανήλθαν μόλις στις 5.822.

Επίσης σύμφωνα με τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι συνδέσεις άνω των 100 Mbps αυξήθηκαν κατά περίπου 30% (στις 115.000 από 84.000), ενώ δημιουργήθηκαν και περίπου 60.000 νέες συνδέσεις VDSL (1,080 εκατ. από 1,020).

Ο κ. Τζωρτζακάκης εκτίμησε μάλιστα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα σο μέλλον. Ήδη προγραμματίζεται νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, καθώς λόγω αδειοδοτήσεων π.χ. εκσκαφών, ηλεκτροδότησης, καταγράφονται καθυστερήσεις. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, είναι μέσα στο 2020 τα δίκτυα FTTH να φθάσουν σε όρους κάλυψης τα 450 με 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καταλύτης στην αλλαγή τάσης και στην αφύπνιση των πολιτών στην κατεύθυνση αναβάθμισης των συνδέσεών τους ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες της συνδεσιμότητας που έφερε η συγκυρία είναι αφενός ο εγκλεισμός στο σπίτι αλλά και επέκταση των δικτύων οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber To The Home-FTTH) σε περισσότερες περιοχές. «H καραντίνα λειτούργησε ως το καλύτερο μέσο προώθησης του γρήγορου internet», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών προσθέτοντας ωστόσο ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε» ανέφερε ο κ. Τζωρτζακάκης.

Τούτων δοθέντων υπάρχει ελπίδα να μπορέσει η χώρα να «ξεκολλήσει» σταδιακά κι εφόσον τρέξει σε διάφορα πεδία της ψηφιακοποίησης από την τη τελευταία θέση του δείκτη DESI της ΕΕ των 28.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας παγκοσμίως εξελίσσεται ραγδαία με τις Σταθερές και Κινητές Επικοινωνίες να οδηγούν τις εξελίξεις. Έτσι η ανάπτυξη των δικτύων ultra fast στη σταθερή τηλεφωνία αλλά και του 5G αποτελεί καταλύτη για την εμβάθυνση της ψηφιακής οικονομίας και συνεπώς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την επέκταση της καινοτομίας σε μεγάλη κλίμακα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τη δημόσια. Ειδικά αυτό αφορά χώρες όπως η Ελλάδα με τη δική της γεωγραφική διαμόρφωση και το συγκεκριμένο παραγωγικό ιστό.

Είναι προφανές ότι στις εξελίξεις αυτές η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα αν θέλει να παίξει ένα ενεργό ρόλο στην νέα διεθνή οικονομική κι όχι μόνο σκηνή. Καταλύτης όμως για να μπει σε τροχιά ψηφιακής ανάπτυξης είναι η στήριξη της ζήτησης.

Όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο Γιώργος Στεφανόπουλος Γεν. Δ/ντης ΕΕΚΤ «πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση για τα νέα δίκτυα. Δεν θα δοθεί αυτό από το broadband effect αλλά από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Κινούμαστε γρήγορα αλλά όχι ακόμα τόσο για ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις». Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, «όλοι με σταθερότητα πρέπει να δουλέψουν συνεργατικά και διαφορετικό τρόπο». «Επενδύουμε, όλος κλάδος, πολύ» τόνισε και ανέφερε ότι:. «Δίνουμε το 50% του EBIDA σε επενδύσεις και θα το κάνουνε στη συνέχεια. Υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία. Το θέμα είναι να αξιοποιείται όλη αυτή η προσπάθεια».

Στην προσπάθεια στήριξης της ζήτησης σημαντικό ρόλο παίζει και το πρόγραμμα SFBB, που προσφέρει κουπόνι (voucher) αξίας 48 ευρώ, για την απόκτηση του εξοπλισμού (router) για συνδέσεις, με ταχύτητα downloading τουλάχιστον 100 Mbps, ενώ επιδοτεί με 13 ευρώ μηνιαίως και για 24 μήνες, το κόστος της σύνδεσης. Μάλιστα από τον περασμένο Μάρτιο, το πρόγραμμα SFBB επεκτάθηκε και σε επαγγελματίες, ενώ αρχικά αφορούσε μόνο ιδιώτες. Ακόμη, εξασφαλίστηκε και η παράταση του προγράμματος, που κανονικά έληγε στις 31 Μαρτίου, για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 13 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.