ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Τρεις κλάδοι τεχνολογίας που αξίζει να εστιάσουν οι επενδυτές Κύριο

09:00 - 21 Ιουν 2020 | Τεχνολογία
UBS: Τρεις κλάδοι τεχνολογίας που αξίζει να εστιάσουν οι επενδυτές
Η δύναμη της τεχνολογίας αποτελεί εξέχον χαρακτηριστικό της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με το συγκεκριμένο τομέα να επωφελείται από την τάση διαμονής στο σπίτι και από την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε τομείς, όπως το λιανικό εμπόριο και η υγειονομική περίθαλψη.

Κι ενώ η πανδημική κρίση έχει βοηθήσει την τεχνολογία να αλλάξει ταχύτητα και να φαίνεται πλέον πολύτιμη, η παγκόσμια βιομηχανία της τεχνολογίας εξακολουθεί να παρουσιάζει μια σειρά από ευκαιρίες για μακροπρόθεσμους επενδυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελβετική τράπεζα UBS παρουσιάζει μερικά παραδείγματα ευκαιριών, που προσφέρει ο τεχνολογικός τομέας, σε έκθεσή της με τίτλο «Future of the Tech Economy».

Fintech                                                                             

Αρχικά να τονίσουμε ότι η λέξη «Fintech» προέρχεται από τη συντομογραφία του Financial Technology (χρηματοοικονομική τεχνολογία).Περιγράφει τον τομέα, την είσοδο, την ανάπτυξη και την επίδραση της τεχνολογίας στον χώρο των οικονομικών, όπου μπορεί δηλαδή η τεχνολογία να επέμβει για να προσφέρει υπηρεσίες στα χρηματοοικονομικά.

Στην έκθεσή της, η UBS υπολογίζει ότι τα παγκόσμια έσοδα του τομέα του Fintech θα αυξηθούν από 150 δισ. δολάρια το 2018 σε 500 δισ. δολάρια το 2030, υποδηλώνοντας έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου τρεις φορές ταχύτερο, σε σύγκριση με τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Με τη διψήφια ετήσια αύξηση των κερδών που αναμένεται την επόμενη δεκαετία, η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι το Fintech θα γίνει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες παγκοσμίως. Επίσης, προσθέτει πως οι επενδυτές θα ανταμειφθούν καλύτερα, επενδύοντας με διαφοροποιημένο τρόπο στους ηγέτες του κλάδου πληρωμών με έμφαση στο Fintech, σε startups που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα και σε υφιστάμενες χρηματοοικονομικές εταιρείες με σαφή στρατηγική, βασισμένη στοFintech.

Τεχνολογία της εκπαίδευσης

Η ανάδυση της τεχνολογίας της εκπαίδευσης (edtech) γίνεται παγκόσμιο φαινόμενο. Καθώς οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενισχύονται συνεχώς, η τεχνολογία της εκπαίδευσης θα μπορούσε, σύμφωνα με την UBS, να προσφέρει μεγαλύτερη εξατομίκευση, αφοσίωση, ευελιξία, αποδοτικότητα και παραγωγικότητα στις εταιρείες.

Επιπλέον, η τεχνολογία της εκπαίδευσης λειτουργεί ως παράγοντας, που επιτρέπει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Διευκολύνει τον επαναπροσδιορισμό των εργαζομένων και τη δια βίου μάθηση για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας, αυξάνοντας την οικονομική παραγωγικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα αναμένει πως η τεχνολογία θα καταστήσει πιο εύκολη και λιγότερο κεφαλαιοκρατική την παροχή πιο εξατομικευμένης εκπαίδευσης, που θα επιτρέψει στους πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους.

Η εξέλιξη στη μορφή και την παροχή εκπαίδευσης κατά την επόμενη δεκαετία είναι πιθανό να αλλάξει την κατανομή των συνολικών δαπανών στον εκπαιδευτικό κλάδο. Έτσι, η UBS εκτιμά ότι οι συνολικές εκπαιδευτικές δαπάνες θα αγγίξουν τα 6 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα μπορούσε να διατεθεί στην τεχνολογία της εκπαίδευσης.

Κυβερνοασφάλεια

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξάνονται κατά 20-30% κάθε χρόνο. Η ασφάλεια δεν αποτελεί πλέον απλή ανησυχία των διαχειριστών πληροφορικής (ITManagers), αλλά ένα βασικό θέμα στις συνεδριάσεις τους. Σύμφωνα με την UBS, οι επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας πρέπει να συνεχιστούν ώστε οι εταιρείες να είναι ισχυρές τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζοντας έτσι μία ευκαιρία, καθώς και έναν… κίνδυνο για τους επενδυτές.

Καθώς όλο και περισσότερα πράγματα συνδέονται με το διαδίκτυο, ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου και ο όγκος των δεδομένων, που δημιουργούνται, αυξάνονται εκθετικά. Η Ericsson αναμένει ότι ο αριθμός των συσκευών, που συνδέονται με το διαδίκτυο(Internet of Things), θα αυξηθεί από τα 10,8 δισεκατομμύρια το 2019 σε 24,9 δισεκατομμύρια το 2025.

Το μειονέκτημα είναι ότι αυτή η πανταχού παρούσα σύνδεση μάς καθιστά πιο ευάλωτους στις κυβερνο-επιθέσεις. Συμπερασματικά, η ελβετική τράπεζα τονίζει πως θα συνεχίσει να βλέπει επενδυτικές δυνατότητες στα προαναφερθέντα τμήματα του τομέα της τεχνολογίας.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.