ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

12:21 - 23 Ιουν 2020 | Τεχνολογία
Σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ένα νέο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το νέο σχέδιο δράσης θα αποτελέσει βασικό μέσο για τη διαδικασία ανάκαμψης από την κρίση λόγω COVID-19, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση και αντικατοπτρίζοντας το μακροπρόθεσμο όραμα για την ευρωπαϊκή ψηφιακή εκπαίδευση.

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ορίζεται στην εμβληματική της στρατηγική “Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή”. Η υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελούν βασικό στοιχείο για την υλοποίηση αυτής της φιλοδοξίας και τη διασφάλιση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να ζήσουν και να εργαστούν στην ψηφιακή εποχή”, αναφέρει σχετικά η Επιτροπή.

Προκειμένου να εκπληρώσει το όραμα της για την ψηφιακή εκπαίδευση, η Επιτροπή ξεκινά πανευρωπαϊκή ανοικτή δημόσια διαβούλευση για να διασφαλίσει ότι το επικείμενο νέο σχέδιο δράσης θα αντικατοπτρίζει την εμπειρία της Ε.Ε. στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. “Η πανδημία οδήγησε σε εκτεταμένο κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα τη μετάβαση στην εξ αποστάσεως και την ηλεκτρονική μάθηση και τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών σε ευρεία και πρωτοφανή κλίμακα. Η διαβούλευση θα βοηθήσει να αντληθούν διδάγματα από τις εμπειρίες και να διαμορφωθούν οι προτάσεις του σχεδίου δράσης, το οποίο θα έχει καθοριστική σημασία για την περίοδο ανάκαμψης από την κρίση λόγω COVID-19”, σημειώνει η Επιτροπή. 

Διαβούλευση
Η διαβούλευση θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. και θα διαρκέσει έως τις 4 Σεπτεμβρίου. “Λόγω της πανδημίας COVID-19, παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη διαταραχή στην εκπαίδευση και την κατάρτιση στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης. Εκατοντάδες εκατομμύρια φοιτητές, εκπαιδευτικοί και μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν πληγεί παγκοσμίως και πολλοί από αυτούς έχουν στραφεί στην ψηφιακή εκπαίδευση για να συνεχίσουν το ακαδημαϊκό έτος. Για πολλούς, αυτή ήταν η πρώτη φορά που αξιοποίησαν πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες για σκοπούς διδασκαλίας και μάθησης. Το νέο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση ανοίγει τον δρόμο για μια πραγματικά υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακή εκπαίδευση στην Ευρώπη”, τόνισε, από την πλευρά της, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολίασε: “Η κρίση διεύρυνε τις υφιστάμενες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και ανέδειξε τα χάσματα που υπάρχουν στον τομέα της ψηφιακής εκπαίδευσης, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νέο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους και να διαμορφώσουν το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ψηφιακή εκπαίδευση”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.