ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας στους τρεις νιώθει καλύτερα με τον... διαδικτυακό εαυτό του

17:44 - 22 Ιουλ 2020 | Τεχνολογία
Συναισθηματικά εθιστική μπορεί να αποδειχθεί η τεχνολογία, η οποία πλέον - ειδικά την εποχή της πανδημίας - δείχνει να υποκαθιστά την κανονική ζωή. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι επενδύουν τόσο πολύ σε εικονικές σχέσεις, που πλέον τους είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουν νέες φιλίες στο Διαδίκτυο απ’ ό,τι στον φυσικό κόσμο.

Αυτό επιβεβαιώνει νέα έρευνα της Kaspersky σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία διαπιστώνει ότι, στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι επενδύουν τόσο πολύ σε εικονικές σχέσεις, που ένας στους τρεις (31%) δηλώνει ότι θεωρεί πιο εύκολο να δημιουργήσει νέες φιλίες στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, παρά την άνοδο των διαδικτυακών σχέσεων, όσοι ξοδεύουν πολύ χρόνο για να συνδέονται με άλλους ψηφιακά, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μοναξιά.

“Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να συναντούν άλλους μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και αυτή η συμπεριφορά έχει γίνει σταδιακά ο κανόνας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται, πλέον, πιο άνετα να βρίσκουν διαδικτυακά κοινότητες, στις οποίες νιώθουν ότι ανήκουν, παρά πρόσωπο με πρόσωπο”, αναφέρει η έρευνα.

Όπως διαπιστώνει, ένας στους τρεις (31%) Ευρωπαίους παραδέχεται ότι είναι ευκολότερο να παρουσιάσει διαδικτυακά τον εαυτό του όπως θέλει, παρά αυτοπροσώπως. Ένας παρόμοιος αριθμός (32%) δηλώνει, επίσης, ότι είναι πιο εξωστρεφής και έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απ’ ό,τι όταν συναντά ανθρώπους αυτοπροσώπως.

“Οι διαδικτυακές συναντήσεις δεν ήταν ποτέ πιο εύκολες ή τόσο προσιτές. Από τα dating apps και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τα δημοφιλή φόρουμ, εκατομμύρια κάνουν τακτικά φίλους μέσω Διαδικτύου”, σημειώνουν οι αναλυτές. 

Μοναξιά στα χρόνια του Ίντερνετ
Ωστόσο, αυτή η άνοδος των διαδικτυακών σχέσεων έχει, επίσης, οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και μοναχικοί, καθώς δεν ενδιαφέρονται απαραίτητα να συνδεθούν με άλλους αυτοπροσώπως.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι μισοί (53%) από αυτούς, που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά φόρουμ, δηλώνουν ότι “αισθάνονται μοναχικοί όλη την ώρα” και περνούν τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα στο Διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι, όσοι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο, είναι πιθανότερο να αισθάνονται πιο μοναχικοί από εκείνους, που δεν είναι τόσο ενεργοί στο Διαδίκτυο.

Η Kaspersky διαπίστωσε, επίσης, ότι περίπου ένας στους πέντε (18%) Ευρωπαίους πιστεύει ότι ο συναισθηματικός δεσμός που έχει με διαδικτυακούς φίλους είναι ισχυρότερος απ’ ό,τι με φίλους, που συναντά αυτοπροσώπως.

“Η τεχνολογία έχει αναμφίβολα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων, με πολλές ακόμη εφαρμογές και διαδικτυακά κανάλια να μας κρατούν συνδεδεμένους. Ενώ αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να είναι πολύ επωφελείς, πρέπει, επίσης, να έχουμε κατά νου τις προκλήσεις, που μπορεί να φέρουν. Είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας ότι τα άτομα που συναντάμε στο Διαδίκτυο μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Κάθε φορά που συναντάτε κάποιον διαδικτυακά, να είστε προσεκτικοί και να διατηρείτε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως οικονομικά και προσωπικά δεδομένα, αποκλειστικά για τον εαυτό σας”, σχολιάζει η Kaspersky.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 08:35 - 23 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.