ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ανοδικό ράλι των τεχνολογικών κολοσσών και η αντοχή στον χρόνο

08:08 - 06 Αυγ 2020 | Τεχνολογία
Το ανοδικό ράλι των τεχνολογικών κολοσσών και η αντοχή στον χρόνο
Η Amazon, το Facebook, η Alphabet και η Apple ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα οικονομικά τους αποτελέσματα, με ισχυρά κέρδη σε γενικές γραμμές, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq της Wall Street και οδηγώντας τον σε νέα ρεκόρ. Σε ετήσια βάση, ο Nasdaq ενισχύθηκε σχεδόν κατά 20%, με αποτέλεσμα η σημαντική υπεραπόδοση του κλάδου να στρέφει τους επενδυτές στους… πρόσφατους νικητές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της η ελβετική τράπεζα UBS, τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν σημάδια, που έφεραν στο προσκήνιο τους ενδεχόμενους κινδύνους. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεσσάρων τεχνολογικών γιγάντων στις ΗΠΑ, όπως είναι το Facebook, η Amazon, η Apple και η Google, κατηγορήθηκαν από τους Αμερικανούς νομοθέτες για κατάχρηση εξουσίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτές τις εταιρείες είναι ο ψηφιακός φόρος, με τις τρέχουσες αντιμονοπωλιακές έρευνες σε αυτό το στάδιο να μην αποτελούν απειλή για τον κλάδο.

Παρόλα αυτά, μετά το ανοδικό ράλι του Nasdaq από τα χαμηλά του Μαρτίου, ορισμένοι επενδυτές αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν η «εκτόξευση» των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών αποδειχθεί τελικά «φούσκα». Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επανεξισορρόπησης των χαρτοφυλακίων, που ενδέχεται να είναι υπερβολικά στραμμένα προς τον τεχνολογικό κλάδο.

Η τεχνολογία δεν είναι «φούσκα»

Ο τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο της post-dotcom εποχής. Ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών (Information Technology) διαπραγματεύεται προς το παρόν, με βάση τις εκτιμήσεις, με άνοδο 17% από τις αρχές του έτους.

Ωστόσο, όπως θυμίζει η ελβετική τράπεζα, χρησιμοποιώντας τον σύνθετο δείκτη Nasdaq υψηλής τεχνολογίας ως διακομιστή μεσολάβησης, οι αποτιμήσεις είναι σαφώς πολύ κάτω από τα επίπεδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο δείκτης P/E αυξήθηκε πάνω από 70 φορές στα επίπεδα της «φούσκας» των dotcom εταιρειών. Επιπλέον, η τεχνολογία πληροφοριών αποτιμάται θετικά σε σχέση με άλλους τομείς, δεδομένης της τρέχουσας προσδοκίας για μελλοντικές ταμειακές ροές και προεξοφλητικά επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι dotcoms ήταν μια ομάδα νέων τεχνολογικών εταιρειών στη δεκαετία του 1990, που έδωσαν την ονομασία τους στην χρηματιστηριακή «φούσκα» που ακολούθησε, και εξελίχθηκε σε μια κλασική ιστορία κερδοσκοπικής υπερβολής και υπερτίμησης.

Αλλά η ανάπτυξη κοστίζει

Σύμφωνα με τη UBS, ο τομέας της πληροφορικής δεν απεικονίζει πλήρως την πραγματική κατάσταση. Πολλές εταιρείες, που οι επενδυτές θεωρούν «τεχνολογικές», δεν περιλαμβάνονται στον τομέα πληροφορικής του δείκτη S&P 500. Για παράδειγμα, η Alphabet και το Facebook ανήκουν στον τομέα των υπηρεσιών επικοινωνίας και η Amazon εντάσσεται στον τομέα της διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών.

Οι επενδυτές πληρώνουν για τα αποθέματα ανάπτυξης, τα οποία τώρα διαπραγματεύονται με υψηλότερη αποτίμηση σε σχέση με την αντίστοιχη αξία των αποθεμάτων για σχεδόν δύο δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 40 χρόνια, μόνο κατά τη διάρκεια της «φούσκας» των dotcom, τα αποθέματα ανάπτυξης (growth stocks) ήταν πιο ακριβά σε σχέση με τα αποθέματα αξίας (value stocks).

Εναλλακτικές προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης εντός του τεχνολογικού κλάδου

Η ελβετική τράπεζα φέρνει ακόμη στο προσκήνιο το 5G, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα διψήφιας ανάπτυξης και στους «ενεργοποιητές», αλλά και στους δικαιούχους της πλατφόρμας 5G. Σημειώνεται ότι το 5G θα είναι το πρώτο ασύρματο δίκτυο, που θα υποστηρίζει κλιμακωτά πολλαπλές ροές εσόδων σε μία υποδομή δικτύου.

Καταληκτικά, η UBS αναφέρει στην έκθεσή της πως το 5G είναι υποτιμημένο και μπορεί να αποτελέσει μία καλή εναλλακτική, όσον αφορά τις επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 15:40 - 06 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.