ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα data centers και ευκαιρίες για παρόχους, κράτος και επιχειρήσεις

11:41 - 06 Οκτ 2020 | Τεχνολογία
Στην αιχμή των επενδύσεων κολοσσών της τεχνολογίας είναι τα data centers όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud. Με άλλα λόγια στις ψηφιακές δομές αυτές γίνεται η αποθήκευση δεδομένων επιχειρήσεων, κρατών, φυσικών προσώπων αντί για διατήρησή τους στον υπολογιστή τ ή σε κάποιον server.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region και πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter. Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε 4 χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες 3, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Για τις επενδύσεις αυτές πέρα από την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας σημαντικό είναι το γεγονός ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση ανοίγει μεγάλη βεντάλια ευκαιριών, ενώ έρχονται και χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αναζήτηση της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και του κράτους σε λύσεις ασφαλούς αποθήκευσης ανοίγει για τα data centers τη δυνατότητα μεγάλης επιχειρηματικής επέκτασης, ενώ και οι κοινοτικοί πόροι δυνητικά ενισχύουν εγχειρήματα τέτοιας κλίμακας Ειδικά για τη Microsoft που έχει προνομιακή σχέση με το Ελληνικό δημόσιο η επένδυση επεκτείνει το εύρος συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος.

Σημειώνεται ότι πέρα από τις θέσεις εργασίας μέσω αυτών των τεχνολογιών αυξάνεται ο δείκτης ανθεκτικότητας (από το αγγλικό resilience). Δηλαδή οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο cloud θωρακίζονται τόσο από τους πολύ αυστηρούς κανόνες που θέτει η ίδια η Microsoft όσο και από το θεσμικό πλαίσιο του GDPR, που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα στη διακίνηση προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον αυξάνεται η ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα data centers λειτουργεί ο ΟΤΕ αλλά και η Sparkle. Μάλιστα η τελευταία, θυγατρική της ΤΙΜ, θεμελίωσε στη Μεταμόρφωση, τον περασμένο Γενάρη το πρώτο «πράσινο» Κέντρο Δεδομένων στη χώρα. Το όλο έργο που εντάσσεται σε ένα επενδυτικό πλάνο 20 εκατομμυρίων της εταιρίας για την επόμενη τριετία. Ήδη στα 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα η εταιρία έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, σε ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, data centers κτλ.

Σημειώνεται ότι η Sparkle είναι η υπ’ αριθμόν ένα εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των κορυφαίων δέκα παγκοσμίως. Καταγράφει τζίρο κοντά στο  1 δισεκ. παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα εξυπηρετεί πάνω από 100 μεγάλους πελάτες μεταξύ των οποίων και το δημόσιο, ενώ διαθέτει 500.000 χλμ καλωδίων και 120 χλμ δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων για την κάλυψη πελατών όπως η ΕΤΕ ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.