ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες χρησιμοποιεί τα ξεπερασμένα Windows 7

11:16 - 27 Απρ 2021 | Τεχνολογία
Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες χρησιμοποιεί τα ξεπερασμένα Windows 7
Η Kaspersky πραγματοποίησε μελέτη βασισμένη σε ανωνυμοποιημένα metadata λειτουργικών συστημάτων που παρέχονται με τη συγκατάθεση χρηστών του Kaspersky Security Network.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις (22%) χρήστες υπολογιστών παγκοσμίως και το 17,9% των Ελλήνων χρηστών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Windows 7, του οποίου ο κύκλος ζωής έχει ολοκληρωθεί κι έχει σταματήσει να λαμβάνει mainstream υποστήριξη από τον Ιανουάριο του 2020. Όταν ένα λειτουργικό σύστημα φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής του, δεν διατίθενται πλέον ενημερώσεις από τον προμηθευτή, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων διορθώσεων ασφαλείας.

Αν και ένα αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά επειδή κάνει ό, τι το χρειάζεστε να κάνει, εάν ο προμηθευτής δεν το υποστηρίζει πλέον, θα μπορούσε να είναι επιρρεπές σε επιθέσεις. Όταν τα λειτουργικά συστήματα φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, οι ευπάθειες θα παραμείνουν χωρίς ενημερώσεις κώδικα για την επίλυση προβλημάτων, παρέχοντας στους επιτιθέμενους πιθανούς τρόπους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα σύστημα. Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το λειτουργικό σας σύστημα για να προστατεύσετε το σύστημα ή το επιχειρηματικό σας δίκτυο από αυτό το ζήτημα που μπορεί να αποφευχθεί.

Μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Windows 7 στην Ελλάδα, οι καταναλωτές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (VSB) κατέχουν σχεδόν το ίδιο μερίδιο – με 18% και 18,9% αντίστοιχα. Το ποσοστό για τις ΜμΕ είναι σχετικά μικρότερο καθώς αγγίζει το 15,7%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σχεδόν μία στις πέντε πολύ μικρές επιχειρήσεις εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το ξεπερασμένο λειτουργικό σύστημα και, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν διαθέτουν προσωπικό πληροφορικής υπεύθυνο αποκλειστικά για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, είναι πιο σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το λειτουργικό τους σύστημα είναι ενημερωμένο. Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν εκτεταμένη υποστήριξη επί πληρωμή για τα Windows 7, αλλά αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα - και αυτή η προσφορά δεν θα είναι διαθέσιμη για πάντα[1].

Τα ευρήματα της Kaspersky έδειξαν επίσης ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό (λιγότερο από 1%) ατόμων και επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows XP και Vista, η υποστήριξη για τα οποία έληξε το 2014 και το 2017, αντίστοιχα. Συνολικά, το 22% των Ελλήνων χρηστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα Windows χωρίς mainstream υποστήριξη[2]

Ευτυχώς, το 78% χρησιμοποιεί τα Windows 10, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows, η οποία φαίνεται να είναι και η ασφαλέστερη επιλογή.

«Η ενημέρωση του λειτουργικού σας συστήματος μπορεί να φαίνεται ενοχλητική για πολλούς. Αλλά οι ενημερώσεις αυτές δεν είναι μόνο εκεί για να διορθώσουν σφάλματα ή για να ενεργοποιήσουν τη νεότερη διεπαφή. Η διαδικασία εισάγει διορθώσεις για σφάλματα που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα για να εισέλθουν οι ψηφιακοί εγκληματίες. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε προσεκτικοί και προστατευμένοι ενώ είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, η ενημέρωση του λειτουργικού σας συστήματος είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο ασφάλειας που δεν πρέπει να παραβλέπετε, ανεξάρτητα από την παρουσία λύσης ασφάλειας τρίτου μέρους. Εάν το λειτουργικό σύστημα είναι ξεπερασμένο, δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει αυτές τις κρίσιμες ενημερώσεις. Εάν το σπίτι σας είναι παλιό και καταρρέει, δεν έχει νόημα να εγκαταστήσετε μια νέα πόρτα. Είναι πιο λογικό να βρείτε ένα νέο σπίτι το συντομότερο. Η ίδια στάση απαιτείται για την εξασφάλιση της ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος που εμπιστεύεστε καθημερινά με τα πολύτιμα δεδομένα σας», σχολιάζει ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kasperky για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η γνώση των κινδύνων ενός λειτουργικού συστήματος στο τέλος του κύκλου ζωής του είναι μια καλή αρχή, αλλά η χρήση αυτής της γνώσης είναι ένας έξυπνος τρόπος για να του βάλετε τέλος. Έτσι, για να προστατέψετε τον εαυτό σας ή την επιχείρησή σας, η Kaspersky συνιστά τα εξής:

  • Χρησιμοποιήστε μια ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος και βεβαιωθείτε ότι η δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης είναι ενεργοποιημένη.
  • Εάν δεν είναι δυνατή η αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη έκδοση λειτουργικού συστήματος, οι οργανισμοί θα πρέπει να εξετάσουν αυτόν τον φορέα επίθεσης στο μοντέλο απειλής τους και να διασφαλίσουν τον έξυπνο διαχωρισμό ευάλωτων κόμβων από το υπόλοιπο δίκτυο. Το Kaspersky Embedded Systems Security μπορεί να παρέχει υποστήριξη σε αυτήν την περίπτωση, καθώς επιτρέπει τη λειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος τόσο παλιού όσο το Windows XP SP2 που λειτουργεί σε συστήματα με πολύ χαμηλές προδιαγραφές.
  • Χρησιμοποιήστε λύσεις με τεχνολογίες πρόληψης εκμετάλλευσης τρωτών σημείων, όπως το Kaspersky Security Cloud, το Kaspersky Endpoint Security for Business και το Kaspersky Small Office Security, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκμετάλλευσης των μη συμβατών τρωτών σημείων που μπορούν να εντοπιστούν και σε ξεπερασμένο λειτουργικό σύστημα (Windows 7 και παλαιότερα).
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.