ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαφές της Ελλάδας με τον Έλον Μασκ για «διαστημικό» ίντερνετ

07:10 - 04 Μαϊ 2021 | Τεχνολογία
Επαφές της Ελλάδας με τον Έλον Μασκ για «διαστημικό» ίντερνετ
Νέες εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ αναμένεται να φέρει στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών η συμφωνία, στην οποία φέρεται να κατέληξε η Ελλάδα με τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Tesla και της Starlink, Έλον Μασκ, με στόχο να αποκτήσει η χώρα μας ίντερνετ από… άλλο πλανήτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα», η Starlink έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον εδώ και μήνες για παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με τον Έλον Μασκ να βρίσκεται σε επαφές με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Το… διαστημικό ίντερνετ του Μασκ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σύνδεση ταχύτητας άνω των 100 Mbps σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας, τα οποία σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν καν κάλυψη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις της Starlink βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος και έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για τις προοπτικές δοκιμής του project στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η χώρα μας (που αυτή τη στιγμή δεν έχει και τις καλύτερες επιδόσεις στις καταγεγραμμένες ταχύτητες των δικτύων) θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες προς το παρόν χώρες στον κόσμο, όπου θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία της Starlink.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται εγκρίσεις τόσο για τον σταθμό βάσης, όσο και για τον τερματικό εξοπλισμό από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εξέλιξη με το «διαστημικό» ίντερνετ του Μασκ έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της Crew-1 αποστολής στη Γη, της πρώτης μάλιστα που βασίστηκε σε ιδιωτική εταιρεία, την SpaceΧ, η οποία ανήκει κι αυτή στον Μασκ.

Για το σταθμό βάσης θα απαιτηθεί η τυπική αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και της χρήσης των σχετικών συχνοτήτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αδειοδότηση του τερματικού εξοπλισμού.

Σημειωτέον ότι ως προς την χρήση των συχνοτήτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις -τις οποίες και φαίνεται να καλύπτει ο συγκεκριμένος εξοπλισμός- δεν απαιτείται αδειοδότηση.

Το πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση και εφόσον προχωρήσει, θα είναι πιλοτικό. Πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» αναφέρουν επίσης ότι η Starlink ήδη έχει ξεκινήσει να εξετάζει συγκεκριμένες τοποθεσίες για ανάπτυξη σταθμού βάσης στη χώρα μας, συγκεκριμένα στην περιοχή της Νεμέας ή των Θερμοπυλών.

Στην Beta έκδοση το κόστος του τερματικού εξοπλισμού είναι γύρω στα 500 δολάρια, ενώ το μηνιαίο κόστος σύνδεσης για τον καταναλωτή αναμένεται στα 100 δολάρια.

Η συνεχιζόμενη ωστόσο έρευνα, καθώς και η πρόσβαση σε μεγάλες ομάδες καταναλωτών αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τα παραπάνω κόστη, ειδικά όσον αφορά τις πάγιες μηνιαίες δαπάνες.

Ποια είναι η Starlink

Η Starlink είναι εταιρεία παροχής δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω συστοιχίας μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς που κατασκευάζονται από την Space X, την έτερη εταιρεία του Μασκ.

Η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση να παράσχει πιλοτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, δηλαδή σε μικρό αριθμό χρηστών, χωρίς χρέωση, προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματα της για να προχωρήσει στην εμπορική λειτουργία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 04 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.