ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TFTD 2021: Οι νέες τεχνολογικές τάσεις-Η εποχή της ψηφιακής ισχύος

21:39 - 01 Ιουν 2021 | Τεχνολογία
TFTD 2021: Οι νέες τεχνολογικές τάσεις-Η εποχή της ψηφιακής ισχύος
«Το γεγονός ότι η τεχνολογία μπορεί να κάνει κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν πρέπει να το κάνει»: με τη φράση αυτή, η Νισίτα Χένρι (Nishita Henry), Chief Innovation Officer της Deloitte (US), περιέγραψε μέσα σε λίγες λέξεις τις μεγάλες ευκαιρίες και τις σημαντικές προκλήσεις που κομίζει η εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας, κατά την ομιλία της στο υβριδικό συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues».

Μιλώντας διαδικτυακά από την Ουάσιγκτον, σε σχέση με τις νέες τάσεις που διαμορφώνει η τεχνολογία στους οργανισμούς ανά την υφήλιο, η κα Χένρι σημείωσε ότι: Πρώτον, η διάκριση μεταξύ της εταιρικής και της τεχνολογικής στρατηγικής των επιχειρήσεων γίνεται ολοένα και πιο θολή. Κι αυτό διότι η τεχνολογική στρατηγική μιας επιχείρησης είναι πλέον δουλειά όλων και σύμφυτη με τη συνολική στρατηγική. Η δεύτερη σημαντική τάση αφορά, όπως είπε, το γεγονός ότι τα δεδομένα και η ασφάλεια είναι πλέον διασταυρούμενες έννοιες.

«Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί συγκεντρώνουν ολοένα και μεγαλύτερους όγκους δεδομένων. Δεν ξέρουμε αν είναι σημαντικά, αλλά παρ' όλα αυτά τα συλλέγουμε και τώρα έρχεται η στιγμή να δούμε πώς θα ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι, πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να γίνουμε πιο διορατικοί. Στο σκηνικό αυτό (...) η ασφάλεια δεν μπορεί να έρχεται δεύτερη, πρέπει να σχεδιάζεται από πριν και να είναι μέρος της λύσης» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως εξαιρετικά σημαντικά είναι τα ζητήματα που σχετίζονται με την ηθική και τη δεοντολογία της τεχνολογίας, το πώς μπορούν να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, διερωτήθηκε, πώς αφαιρούμε την προκατάληψη από την τεχνολογία; «Η τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη) είναι όσο προκατειλημμένη είμαστε οι άνθρωποι (σ.σ. λόγω του ότι οι αλγόριθμοι μπορεί να ενσωματώσουν τις προκαταλήψεις των ανθρώπων- προγραμματιστών τους)» είπε χαρακτηριστικά.

 Κατά την κα Χένρι, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η ίδια η ένταξη των ανθρώπων σε ένα νέο περιβάλλον, όπου η τεχνολογία κυριαρχεί. «Όλοι έχουν στο μυαλό τους ένα δυστοπικό μέλλον, όπου τα ρομπότ θα πάρουν τις δουλειές των ανθρώπων, αλλά εγώ πιστεύω πως το μέλλον συνίσταται στο να δουλεύουν οι άνθρωποι μαζί με τα ρομπότ. Πιστεύω πως είμαστε στην εποχή του 'μαζί με (with)': άνθρωποι που εργάζονται μαζί με την τεχνολογία, μαζί με τα ρομπότ, μαζί με τα αυτοματοποιημένα συστήματα. Η τεχνολογία θα μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε αυτό που είμαστε καλοί ως άνθρωποι, στη διασύνδεση με τους άλλους, στη δημιουργία εμπειριών, στην κατανόηση του πώς η αξιοποίηση των δεδομένων θα επηρεάσει το μέλλον του κόσμου μας» σημείωσε και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει δέσμευση για συμπερίληψη, ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορέσουν να αναπτυχθούν μέσα στη νέα οικονομία που δημιουργείται.

 Αναφερόμενη στο ανθρώπινο ταλέντο και την αξιοποίησή του από τις καινοτόμες εταιρείες, η κα Χένρι επισήμανε πως όλα στρέφονται γύρω από αυτό, και είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν re-branding και να δείχνουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους την ικανότητά τους να κάνουν καινούργια πράγματα στο νέο περιβάλλον. «Χρειάζεται να δίνουμε στους ανθρώπους τις ευκαιρίες, να τηρούμε την υπόσχεση που τους δώσαμε για να τους προσελκύσουμε (να εργαστούν για εμάς), ότι θα αναπτυσσόμαστε. Χρειάζεται να σκεφτούμε πώς πετυχαίνουν κι αναπτύσσονται οι οι άνθρωποι στον οργανισμό μας. Μέσω της αμοιβής, μέσω της (ανώτερης) θέσης, μέσω ευκαιριών, ευελιξίας, κινητικότητας; Πολύ σημαντική είναι η επανεκπαίδευση του δυναμικού μας. Πρέπει να μπορούμε να δίνουμε στο υφιστάμενο δυναμικό μας την δυνατότητα της βελτίωσης» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τη σημαντική επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού το 2020, αλλά και την πίεση για αλλαγή που δημιουργούν οι εξελίξεις, υπογράμμισε από την Ολλανδία ο Βασίλι Μπερτόεν (Wassili Bertoen), εκτελεστικός εταίρος του Deloitte Center for the Edge, το οποίο στόχο έχει να αναγνωρίσει και να εξερευνήσει ευκαιρίες που ανακύπτουν στις «παρυφές» της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας, σε συνεργασία με τους CEO των επιχειρήσεων.

 «Είμαστε συνεχώς σε συναντήσεις zoom με τους CEO μεγάλων εταιρειών από όλον τον πλανήτη και συζητάμε τι γίνεται στο πεδίο των επιχειρήσεων τεχνολογίας και στην κοινωνία. Η ψηφιακή ανάπτυξη επιταχύνεται γενικά και δημιουργήθηκε μεγάλη πίεση για μεταβολή των πραγμάτων. Τα κόστη πέφτουν όλο και περισσότερο, ο κόσμος κινείται διαφορετικά, και με τις εκθετικές τεχνολογίες υπάρχει, μεταξύ άλλων, εκδημοκρατισμός της γνώσης και της προσβασιμότητας σε πληροφορία» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή καινοτομίας επιταγχύνεται με ριζικά διαφορετικούς τρόπους. Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα της «IB Firstbuild» της «General Electric», που δημιουργήθηκε με στόχο να επιταχύνει την παραγωγή καινοτομίας σε λίγους μήνες από κάποια χρόνια (σ.σ. πρόκειται για μια πρωτοβουλία της GE Appliances, που επιτρέπει σε μια - online και με φυσική παρουσία - κοινότητα ανθρώπων, να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται ένα προϊόν, ήδη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του). Με την πρόσβαση σε περισσότερη γνώση, εξήγησε, δίνεται σε περισσότερους ανθρώπους και εταιρείες η δυνατότητα να πειραματίζονται, για να δημιουργούν νέα προϊόντα πολύ ταχύτερα. Μεγάλες αλλαγές κομίζει και το cloud, με τις υπηρεσίες «υπολογιστικού σύννεφου» να έχουν αναπτυχθεί ραγδαία το 2020, λόγω και της πανδημίας.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, τα πάντα οργανώνονταν γύρω από το ανθρώπινο δυναμικό, από τον χώρο μας, το εργοστάσιό μας, και εστιάζαμε στην αποδοτικότητα, στο να πηγαίνουμε 1% καλύτερα κάθε χρόνο ή κάθε μέρα. Αυτός δεν είναι πια ο κόσμος που ζούμε. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να αναπτυχθούμε γύρω από ψηφιακή ισχύ και να εστιάσουμε στη γρήγορη μάθηση, αντί να εστιάζουμε μόνο στην αποδοτικότητα» σημείωσε. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ανάγκη να υπάρχει εμπιστοσύνη ως προς την πληροφορία και τη γνώση που δίδεται, γιατί «αν επιτεθούμε σε αυτή την εμπιστοσύνη θα έχουμε πάντα ένα κακό σύστημα».

Ο κ.Βertoen αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία που έχει η δημιουργία ενός συνεκτικού αφηγήματος και η προσέλκυση διαφοροποιημένου ταλέντου με συμπεριληπτικότητα, για πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, που ποντάρουν στη νέα προοπτική της ανάδυσής τους ως περιοχή καινοτομίας. Επιπλέον, πρόσθεσε, σε οικοσυστήματα όπως αυτό που βρίσκεται υπό δημιουργία στην πόλη, οι άνθρωποι με ταλέντο πρέπει να αισθάνονται ότι συμμμετέχουν ενεργά και μπορούν να προσφέρουν με το πάθος τους.

Επισήμανε τέλος, ότι κατά τη γνώμη του, η καινοτομία είναι 10% όραμα, 10% ανοιχτά αυτιά («αν τα έχουμε, ίσως το 10% του οράματος να μπορεί να μετατραπεί σε αφήγημα») και 80% επιμονή, επανάληψη της μάθησης και συνέχεια. Τη συζήτηση συντόνισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.