ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Formbook: Ποιο είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό στον κόσμο

19:03 - 14 Σεπ 2021 | Τεχνολογία
Formbook: Ποιο είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό στον κόσμο
Την πρώτη θέση της λίστας με τα πιο διαδεδομένα κακόβουλα λογισμικά για τον μήνα Αύγουστο του 2021 κατέλαβε το infostealer Formbook, που επηρεάζει το 4,5% των οργανισμών παγκοσμίως. Ακολουθούν το Trickbot και το Agent Tesla, που επηρεάζουν το 4% και το 3% των οργανισμών παγκοσμίως αντίστοιχα.

Την ίδια περίοδο, το τραπεζικό trojan Qbot, οι διαχειριστές του οποίου είναι γνωστό ότι κάνουν διαλείμματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έπεσε από την πρώτη 10άδα μετά από μακρά παραμονή στη λίστα. Επιπλέον, το Remcos, ένα trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT), εισήλθε στο δείκτη για πρώτη φορά το 2021, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η Check Point Research, το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies στον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Αύγουστο του 2021.

Το Formbook, που πρωτοεμφανίστηκε το 2016, είναι ένας infostealer, που συλλέγει διαπιστευτήρια από διάφορους περιηγητές ιστού (web browsers), συλλέγει screenshots, παρακολουθεί και καταγράφει τις πληκτρολογήσεις και μπορεί να κατεβάζει και να εκτελεί αρχεία σύμφωνα με τις οδηγίες εντολών και ελέγχου.

Πρόσφατα, το Formbook διανεμήθηκε μέσω εκστρατειών με θέμα το COVID-19 και ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος" (phishing emails). Τον Ιούλιο του 2021, ένα νέο στέλεχος κακόβουλου λογισμικού, που προέρχεται από το Formbook, το οποίο ονομάζεται XLoader, στοχεύει πλέον χρήστες macOS.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.