ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Facebook- Instagram: Τι προκάλεσε το μεγάλο «κρασάρισμα»

08:11 - 05 Οκτ 2021 | Τεχνολογία
Facebook- Instagram: Τι προκάλεσε το μεγάλο «κρασάρισμα»
Facebook, Instagram, αλλά και WhatsApp έμειναν εκτός λειτουργίας για περίπου έξι ώρες το βράδυ της Δευτέρας (4/10), σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές για τα κοινωνικά δίκτυα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ο λόγος για τη διακοπή δεν ήταν αμέσως σαφής και επί ώρες οι υπεύθυνοι της εταιρείας αναγκάζονταν να ενημερώνουν με αμήχανα μηνύματα από άλλα δίκτυα, όπως το Twitter.

Τελικά, έπειτα από σχεδόν έξι ώρες μπλακ άουτ, τα social του ομίλου επανήλθαν. Στο μεταξύ βέβαια η οικονομική ζημιά αποτυπώθηκε στην τιμή μετοχής του Facebook, η οποία υπέστη βαριές απώλειες, της τάξης του 5%.

Τι προκάλεσε, όμως, το μεγάλο κρασάρισμα;

Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ανακοίνωσή τους το black out σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους. «Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας.

Με πιο απλούς όρους άλλαξε ο «χάρτης του διαδικτύου» και αφαίρεσε από αυτόν τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες. Το αποτέλεσμα είναι αν κάποιος πληκτρολογούσε στον φυλλομετρητή που χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διεύθυνση facebook.com, θα λάβει μήνυμα λάθος καθώς ο browser δεν ξέρει πού να τον πάει.

Ο όμιλος σε ανάρτησή του επισήμανε πως «άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση. 

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν σε διεθνή δίκτυα, όπως το Reuters πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της. Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το 2019 που τα συγκεκριμένα δίκτυα μένουν για τόσες ώρες εκτός λειτουργίας. Βέβαια, οι θεωρίες για το τι πήγε στραβά και έπεσε το δίκτυο ήδη δίνουν και παίρνουν, αλλά ας αρκεστούμε για την ώρα στις επίσημες ανακοινώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:32 - 05 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.