ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aτμομηχανή ανάπτυξης των παρόχων το 5G

14:52 - 03 Ιαν 2022 | Τεχνολογία
Aτμομηχανή ανάπτυξης των παρόχων το 5G
Σε ατμομηχανή ανάπτυξης των εσόδων αναμένεται να εξελιχθεί το 5G για τους παρόχους κινητών επικοινωνιών σε βάθος χρόνου. Με ορίζοντα το 2026 εκτιμάται ότι η τεχνολογία 5G θα εξασφαλίζει στις εταιρείες του κλάδου ποσοστό περί το 80% των εσόδων τους.

Σύμφωνα με νέα μελέτη της Juniper Research, τα έσοδα από τις υπηρεσίες 5G θα φτάσουν τα 600 δισ. δολ. έως το 2026, ποσό που θα αντιπροσωπεύει το 77% των παγκόσμιων εσόδων των φορέων εκμετάλλευσης. Οι αναλυτές της εταιρείας υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία του 5G θα παρέχει ισχυρή στήριξη στα έδοδα των παρόχων, καθώς οι τελευταίοι θα επωφελούνται από την εκθετική ανάπτυξη των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η εντατική υιοθέτηση συσκευών που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, σε συνδυασμό με τα πιο ελκυστικά μοντέλα τιμολόγησης, θα τονώσουν τη χρήση του 5G από τους καταναλωτές, παρά τις ελλείψεις ημιαγωγών που προκαλεί η πανδημία της COVID-19.

Όπως εκτιμούν, η ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G από τους καταναλωτές σε συνδυασμό την περαιτέρω διείσδυση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτήσει τα έσοδα από υπηρεσίες 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών.

Μάλιστα η έρευνα (The new research, Operator Revenue Strategies: Challenges, Opportunities & Market Forecasts 2021‑2026) προτρέπει τους παρόχους να αξιοποιήσουν τα δίκτυα 5G, για να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες βασισμένες σε IP που δημιουργούν πρόσθετες ροές εσόδων. 

Έκρηξη δεδομένων 
Η έκθεση προβλέπει ότι ο όγκος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα εκτιναχθεί κυριολεκτικά τα επόμενα χρόνια. Βάσει των εκτιμήσεων, θα φτάσει τα 2.900 exabyte έως το 2026 έναντι 720 exabyte το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 300% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Προβλέπει δε ότι η ανάπτυξη θα προέλθει κυρίως από την αυξανόμενη ζήτηση δεδομένων μέσω συνδέσεων 5G και την ουσιαστική ανάπτυξη των κινητών συσκευών IoT. Οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας IoT, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών smart city, των αισθητήρων «έξυπνων» σπιτιών και της συνδεδεμένης γεωργίας, θα αναπτυχθούν σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μέχρι το 2026, η έρευνα προβλέπει ότι ο αριθμός των κινητών συσκευών IoT θα φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον παγκόσμιο αριθμό smartphones.

660 εκατ. συνδρομές
Την εκτίμηση ότι αποτελεί την ταχύτερα υλοποιούμενη γενιά κινητών επικοινωνιών μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει η πορεία του 5G παγκοσμίως. Στα τέλη του 2021 υπολογίζεται ότι τα δίκτυα 5G κάλυπταν περισσότερους από 2 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι υπήρχαν σχεδόν 660 εκατ. συνδρομές 5G σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση “Ericsson Mobility Report”, το 5G οδεύει να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης κινητών επικοινωνιών παγκοσμίως, βάσει συνδρομών, μέχρι το 2027. Περίπου 4,4 δισ. συνδρομές 5G προβλέπονται έως το τέλος του 2027, οι οποίες θα αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ του συνόλου των συνδρομών κινητών επικοινωνιών εκείνη την χρονική στιγμή. 

Με ορίζοντα το 2027 το 5G θα καλύπτει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, μεταφέροντας το 62% της παγκόσμιας κίνησης των smartphones.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.