ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά PC: Πρώτη μείωση μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης

22:37 - 18 Ιαν 2022 | Τεχνολογία
Η εταιρεία ερευνών Gartner δημοσίευσε την τελευταία της έκθεση για την αγορά των προσωπικών υπολογιστών, σύμφωνα με την οποία η αγορά κινήθηκε σε ρυθμούς ανάπτυξης 10%, σε ετήσια βάση, αν και σε επίπεδο τριμήνου παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 5%.

Η γενική πρόβλεψη της εταιρείας είναι ότι η παγκόσμια αγορά θα παραμείνει «υγιής» καθώς η επιβράδυνση της αμερικανικής αγοράς μάλλον σηματοδοτεί το τέλος της ανάπτυξης που καθορίζεται από τις ιδιαιτερότητες της πανδημίας (τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως, περιοριστικά μέτρα).

Σε επίπεδο αριθμών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gartner παραδόθηκαν 88,4 εκατομμύρια συσκευές κατά το δ’ τρίμηνο του 2021, εμφανίζοντας μείωση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση από έτος σε έτος μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης.

Σε επίπεδα έτους, οι παραδόσεις υπολογιστών έφτασαν τις 339,8 εκατομμύρια μονάδες το 2021, εμφανίζοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με το 2020.

Σε επίπεδο κατασκευαστών, σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη με την Lenovo να προηγείται ακολουθούμενη από τις HP Inc., Dell, Apple, Acer Group και Asus.

Ειδικότερα στην περιοχή της EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) η αγορά υπολογιστών αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,4%, αγγίζοντας τις 26 εκατομμύρια μονάδες, την υψηλότερη τιμή την τελευταία πενταετία.

Η συγκεκριμένη επίδοση προήλθε κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης καθώς η οικονομική ανάκαμψη και η επάνοδος των κοινωνικών σε φυσιολογικούς ρυθμούς επέτρεψε το ξεκίνημα λειτουργίας των επιχειρήσεων με φυσική παρουσία των εργαζομένων.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:11 - 18 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.