ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το όραμα του metaverse είναι «παλιά ιδέα» που απέτυχε Κύριο

20:28 - 06 Φεβ 2022 | Τεχνολογία
Το όραμα του metaverse είναι «παλιά ιδέα» που απέτυχε
Όταν ο ιδρυτής τεχνολογίας Phil Libin φόρεσε τα ακουστικά Oculus VR για να δοκιμάσει το πρώτο προϊόν metaverse της Meta, ήλπιζε ότι δεν θα ήταν τρομερό.

«Είχα ένα πολύ, πολύ δυνατό συναίσθημα ότι θα ήταν χάλια, αλλά τα έβαλα με όσο το δυνατόν περισσότερη ελπίδα ότι θα εκπλαγώ ευχάριστα», είπε ο Libin σε συνέντευξή του στο Insider.

Αυτός και οι υπάλληλοί του στην εταιρεία τηλεδιάσκεψης Mmhmm, όπου είναι Διευθύνων Σύμβουλος, δοκίμαζαν το προϊόν Horizon Workrooms της Meta. Το Horizon Workrooms επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν ακουστικά VR για εικονικές συναντήσεις εργασίας στο λεγόμενο metaverse.

Ο Libin είπε ότι το ένστικτό του αποδείχθηκε σωστό. «Ήταν ανεκτό μόνο για λίγα λεπτά», ανέφερε.

Πιστεύει ότι η χρήση της εικονικής πραγματικότητας για συναντήσεις είναι λιγότερο δελεαστική από γνωστές τεχνολογίες όπως το Zoom, όπου οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να κάνουν πράγματα στον πραγματικό κόσμο, όπως να πιούν ένα φλιτζάνι καφέ. «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό με ένα τεράστιο πλαστικό πράγμα στο πρόσωπό μου χωρίς να χύσω ζεστό καφέ παντού», είπε ο Libin.

Η λέξη «metaverse» είναι δανεισμένη από την επιστημονική φαντασία και αναφέρεται σε μια μελλοντική έκδοση του διαδικτύου που θα έχει πρόσβαση κάποιος, μέσω καθηλωτικών τεχνολογιών όπως ακουστικά εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας. Έχει προωθηθεί ιδιαίτερα από τον Mark Zuckerberg, ο οποίος μετονόμασε το Facebook σε Meta τον Οκτώβριο και έχει επενδύσει ήδη υπέρογκα ποσά.

Στην έκθεσή της για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου την Τετάρτη, η Meta είπε ότι η νέα της επιχείρηση metaverse έχασε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η βάση χρηστών της συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η μετοχή της Meta κατρακύλησε 26,4% την Πέμπτη, διαγράφοντας σχεδόν 240 δισεκατομμύρια δολάρια από την αποτίμηση της εταιρείας στη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια στην εταιρική ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Libin λέει χαρακτηριστικά ότι το metaverse ήταν όραμα του που παρουσίασε η Meta –ένας «διασυνδεδεμένος τρισδιάστατος κόσμος που βιώνουμε για πολλές ώρες την ημέρα, τόσο για διασκέδαση όσο και για δουλειά κυρίως μέσω της εικονικής πραγματικότητας».

«Είναι μια παλιά ιδέα», είπε ο Libin στο Insider. «Είναι μη δημιουργικό, έχει δοκιμαστεί πολλές, πολλές φορές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και δεν λειτούργησε ποτέ».

Οι υποστηρικτές του metaverse πιστεύουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε το πλήρες δυναμικό του, αλλά ο Libin δεν πιστεύει ότι έτσι λειτουργεί η εξαιρετική τεχνολογία.

«Νομίζω ότι η μεγάλη τεχνολογία είναι πρωτόγονη, αλλά αρχίζει να είναι εξαιρετική αμέσως», είπε.

Έδωσε το παράδειγμα των πρώιμων κονσολών βιντεοπαιχνιδιών και την πρώτη του αγορά από την Amazon στα μέσα της δεκαετίας του '90.

«Ήταν η πρώτη μου συναλλαγή ηλεκτρονικού εμπορίου στον ιστότοπο της Amazon και ο σημερινός κολοσσός στα μέσα της δεκαετίας του '90 ήταν εξαιρετικά πρωτόγονος. Ήταν σαν ένας ιστότοπος βασισμένος σε κείμενο και το μόνο που μπορούσες να κάνεις είναι να αγοράσεις βιβλία από αυτόν. Δεν μπορούσες να πας στο ταμείο με ένα κλικ, αλλά αγόρασα μερικά βιβλία και θυμάμαι ότι κατάλαβα σε εκείνο το σημείο, «αυτό είναι καταπληκτικό».

Όσο για το Horizon Workrooms, ο Libin υπογράμμισε: «Δεν θα βελτιωθεί επειδή ξεκίνησε άσχημα. Ξεκίνησε ανόητα. Μπορεί να γίνει πιο εξελιγμένο, αλλά θα είναι απλώς πιο εξελιγμένο και ακόμα κακό.»

Τελευταία τροποποίηση στις 22:49 - 06 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.