ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Google Cloud region: Αύξηση παραγωγικότητας και οι υπόλοιπες στρατηγικές πρωτοβουλίες

07:55 - 30 Σεπ 2022 | Τεχνολογία
Google Cloud region: Αύξηση παραγωγικότητας και οι υπόλοιπες στρατηγικές πρωτοβουλίες
Υψηλότερη παραγωγικότητα, δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστήριξη της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων, προώθηση της βιωσιμότητας και καλλιέργεια της καινοτομίας είναι μερικά από τα οφέλη που αναμένεται να αποφέρει το πρώτο Google Cloud region στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της χθεσινής (29/9) εκδήλωσης, η Google ανακοίνωσε νέες στρατηγικές πρωτοβουλίες της, με σκοπό να συμβάλλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων:

  1. Ένα σχέδιο δημιουργίας του πρώτου Google Cloud region στη χώρα, το οποίο θα διευκολύνει τους πελάτες να εξυπηρετούν τους χρήστες τους ταχύτερα, πιο αξιόπιστα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
  2. Την επέκταση της συνεργασίας της Google με την Deloitte για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας αφιερωμένων στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα κέντρα αυτά θα βρίσκονται στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.
  3. Την προσφορά του Google.org, του φιλανθρωπικού βραχίονα της Google, στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub, ύψους 1 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα.
  4. Την επερχόμενη συνεργασία της με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture ο πολιτισμός της Ελλάδας να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμος στο παγκόσμιο κοινό.

Σημειώνεται ότι η Google ανέθεσε στην AlphaBeta Economics έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας υποδηλώνουν πως έως το 2030 το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα της AlphaBeta Economics:

  • Το Google Cloud Region στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ στο ελληνικό ΑΕγχΠ μεταξύ 2024 και 2030.
  • Μεταξύ 2024 και 2030, το Google Cloud Region εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις εργασίας μόνο το 2030.
  • Το Google Cloud εξαλείφει την ανάγκη των πελατών να κατέχουν ή να λειτουργούν τα φυσικά κέντρα δεδομένων και τους διακομιστές οι ίδιοι, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη 700.000 και πλέον πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Ελλάδα.
  • Η μετεγκατάσταση των κέντρων δεδομένων εσωτερικής εγκατάστασης στο Google Cloud θα επιτρέψει στους οργανισμούς να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τις σχετικές εκπομπές ρύπων. Τα κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας (hyperscale) έχουν 5 φορές μικρότερη ένταση ανθρακούχων εκπομπών.
  • Η χρήση των υπηρεσιών cloud της Google υποστηρίζει την πρόοδο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της επιστημονικής έρευνας.
  • Εκτιμάται ότι, έως το 2030, η αύξηση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν λύσεις cloud θα αυξήσει την παραγωγικότητα έως και κατά 3,5% στο ίδιο έτος.

Η ταχύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών cloud της Google από τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα θα επιτρέψει την εξοικονόμηση κόστους και τον μετριασμό των αναληφθέντων κινδύνων, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη μεγαλύτερη επεκτασιμότητα. Ως εκ τούτου, αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και διευκολύνοντας την αποτελεσματικότερη παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες cloud της Google θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν ευρύτερα οφέλη, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων γύρω από τη βιωσιμότητα, η καλλιέργεια καινοτομίας για την επίτευξη κοινωνικού αντίκτυπου και η υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων.

Τα οφέλη της παραγωγικότητας από τον αυξημένο αριθμό επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν τις υπηρεσίες cloud της Google στον ιδιωτικό τομέα θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Έτσι, θα ωφεληθούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές, οι οποίοι θα απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος και βελτιωμένη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και ουσιαστική αύξηση των μισθών.

Τα οφέλη της παραγωγικότητας επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να παράγουν περισσότερες εκροές με λιγότερες εισροές, γεγονός που απελευθερώνει πόρους για ευρύτερες επενδύσεις. Αυτό το αποτέλεσμα, παράλληλα με την ουσιαστική αύξηση των μισθών που οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση εργασίας, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

dskvfbgegrfs

Έως το 2030, η χρήση των υπηρεσιών cloud της Google από τον ελληνικό δημόσιο τομέα θα διευκολύνει την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών.

Η υιοθέτηση του Google Cloud από τον δημόσιο τομέα θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Μειώνοντας το κόστος στον δημόσιο τομέα, θα απελευθερωθούν και θα ανακατανεμηθούν πόροι από την οικονομία για πιο παραγωγικές χρήσεις. Η αποτελεσματικότερη παροχή δημόσιων υπηρεσιών θα οδηγούσε επίσης σε βελτιωμένες υπηρεσίες για τους πολίτες, όπως στον τομέα της υγείας. Οι αυξημένες επενδύσεις του δημόσιου τομέα σε τεχνολογίες cloud μεταξύ 2024 και 2030 εκτιμάται ότι θα έχουν αποτέλεσμα ισοδύναμο με υψηλότερες δαπάνες για τη δημόσια υγεία ύψους περίπου 139 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Το Google Cloud μπορεί να προάγει τη βιωσιμότητα μειώνοντας τη χρήση ενέργειας μέσω της αποθήκευσης στο cloud.

Η Ελλάδα έχει θέσει στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και 80% το 2040, προτού φτάσει στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών έως το 2050. Η μετάβαση των κέντρων δεδομένων εσωτερικής εγκατάστασης στο Google Cloud θα επιτρέψει στους οργανισμούς να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τις σχετικές εκπομπές. Τα κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας έχουν κατά πέντε φορές μικρότερη ένταση ανθρακούχων εκπομπών κατά τη λειτουργία τους σε σύγκριση με τα εσωτερικά κέντρα δεδομένων.

Οι υπηρεσίες cloud της Google έχουν καταστήσει δυνατή την καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη και έχουν υποστηρίξει την πρόοδο της έρευνας.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ EMORY

Μέσω του Google Cloud και του Google App Engine, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο Πανεπιστήμιο Emory κατάφεραν να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο για την πρόβλεψη της σήψης ώρες πριν από την εμφάνισή της.

Το Google Cloud ήταν σε θέση να παρέχει σημαντική χωρητικότητα στον χειρισμό μεγάλου όγκου δεδομένων, καθώς και να επιτρέπει την ανάλυση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της σήψης. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν κατά προτεραιότητα σε ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: Allen Institute for AI (AI2)

Το AI2 είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διεξάγει σύνθετη έρευνα και χρησιμοποιεί τη μηχανική με στόχο την πραγματοποίηση επαναστατικών επιστημονικών ανακαλύψεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι πιστώσεις Google Cloud για έρευνα διατέθηκαν πρόσφατα, εκτός από την κυβέρνηση και τον ακαδημαϊκό χώρο, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, Με αυτές τις πιστώσεις έρευνας, το AI2 χρησιμοποιεί τις προηγμένες υπηρεσίες τεχνολογίας cloud της Google για τη διαχείριση και την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων για την περαιτέρω κατανόηση των συστημάτων AI.

Η πλατφόρμα Google Cloud μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων.

Η πλατφόρμα Google Cloud παρέχει μια λύση υποδομής πληροφορικής, η οποία μπορεί να κλιμακωθεί με στόχο να αναπτυχθούν περισσότερες από 700.000 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ελλάδα. Εξαλείφει την ανάγκη των πελατών να κατέχουν ή να λειτουργούν φυσικά κέντρα δεδομένων και διακομιστές [από μόνοι τους], γεγονός που μπορεί να είναι απαγορευτικά ως προς το κόστος, ιδιαίτερα για τις ΜΜΕ που συχνά αντιμετωπίζουν οικονομικά κενά και κενά δεξιοτήτων.

Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι πιθανό να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο από την υιοθέτηση του cloud – η αύξηση της υιοθέτησης του cloud έως το 2030 εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητα για το έτος έως και κατά 3,5% περισσότερο από ό,τι σε διαφορετική περίπτωση. Γενικότερα, η πλατφόρμα Google Cloud θα παρέχει στις ΜΜΕ ευρύτερη πρόσβαση στην τεχνολογία και θα βοηθήσει τις ψηφιοποιημένες ΜΜΕ να αποκτήσουν μια καλύτερη θέση βάσει της οποίας θα επωφεληθούν από τα πιθανά κέρδη στο πλαίσιο του Σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.