ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μασκ: Το super-app που θέλει να δημιουργήσει πάνω στο Twitter Κύριο

08:05 - 06 Οκτ 2022 | Τεχνολογία
Μασκ: Το super-app που θέλει να δημιουργήσει πάνω στο Twitter
H πρόσφατη ανάρτηση του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, στην οποία τόνιζε ότι «η αγορά του Twitter επιταχύνει τη δημιουργία της X, της εφαρμογής για τα πάντα», έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στον τεχνολογικό κόσμο, ωστόσο βάσει δικών του δηλώσεων που έχουν γίνει κατά καιρούς, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Μασκ έχει εμπνευστεί από το κινεζικό super-app “WeChat” για το μέλλον του Twitter.

Πιο συγκεκριμένα, το σχόλιο του CEO της Tesla ήρθε μετά την είδηση ότι για ακόμα μια φορά έκανε στροφή 180 μοιρών και αποφάσισε να ακολουθήσει την προσπάθειά του να αγοράσει το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, τιμή που είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Απρίλιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Μασκ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες πέρα από ένα «αινιγματικό» tweet μιας γραμμής, ο δισεκατομμυριούχος έχει εκφράσει πολλές φορές ανοιχτά τον θαυμασμό του για την εφαρμογή της Tencent Holdings Ltd που έχει εξελιχθεί από υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων σε μίνι-ίντερνετ το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο Κινέζους πολίτες.

Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, ο Μασκ σκέφτεται να μεταμορφώσει το Twitter σε κάτι περισσότερο χρήσιμο, υποδεικνύοντας ότι θέλει να μοιάζει με το WeChat και το TikTok, την υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο που έχει απογειωθεί στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο ίδιος έχει κάνει παραλληλισμούς με τα λεγόμενα super-apps που είναι κοινά σε μέρη της Ασίας, επιτρέποντας στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν μια ενιαία εφαρμογή smartphone για μια σειρά υπηρεσιών.

{https://twitter.com/elonmusk/status/1577428272056389633}

«Νομίζω ότι ένας σημαντικός στόχος για το Twitter θα ήταν να προσπαθήσει να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κόσμου», είχε δηλώσει παλιότερα ο Μασκ. «Βασικά σκεφτείτε το WeChat στην Κίνα που είναι τόσο εύχρηστο και χρήσιμο στην καθημερινή ζωή, και νομίζω ότι αν μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό ή ακόμα και να το πλησιάσουμε στο Twitter, θα ήταν μια τεράστια επιτυχία».

Φυσικά, ο Μασκ δεν αποτελεί τον μοναδικό τεχνολογικό ηγέτη των ΗΠΑ που επιθυμεί να μιμηθεί στοιχεία από την Κίνα. Αντιθέτως, παλαιότερα και ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είχε προτείνει επίσης ότι το WeChat θα πρέπει να είναι μια μελέτη περίπτωσης για την εταιρεία του.

Ακολουθούν μερικά από τα χαρακτηριστικά του WeChat που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για τον Μασκ:

  • Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αποτελεί μια πραγματική σούπερ-εφαρμογή, η οποία καθημερινά χρησιμοποιείται από εκατοντάδες χρήστες οι οποίοι κάνουν κρατήσεις για φαγητό ή παραγγέλνουν φαγητό.
  • Το WeChat είναι ένας τιτάνας fintech, ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πληρωμών και χρηματοδότησης της Κίνας. Οι χρήστες στέλνουν ο ένας στον άλλο χρήματα, πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες, αλλά ακόμη δανείζονται και χρήματα.
  • Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ειδησεογραφικά και ψυχαγωγικά portals στην Κίνα. Όπως και στις ΗΠΑ, οι νεότεροι σε ηλικία χρήστες χρησιμοποιούν ανελλιπώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καθημερινή ενημέρωσή τους
  • Το WeChat είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται και από τις επιχειρήσεις. Τα μίνι προγράμματα οικονομίας του WeChat αξίζουν περίπου 240 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως φαίνεται, το WeChat λειτουργεί πραγματικά ως μια σούπερ-εφαρμογή, η οποία συνδυάζει χαρακτηριστικά από το Facebook, το Twitter, το Uber, το Instagram και το Substack.

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο o Μασκ δύσκολα θα θέλει να υιοθετήσει από την εφαρμογή, καθώς έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδικτυακό περιβάλλον. Δυστυχώς, το WeChat παρακολουθείται και λογοκρίνεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να διαγράψει οποιοδήποτε περιεχόμενο θεωρεί ανεπιθύμητο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.