ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογικός κλάδος: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι περικοπές θέσεων το 2022

12:07 - 21 Ιαν 2023 | Τεχνολογία
Τεχνολογικός κλάδος: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι περικοπές θέσεων το 2022
Περισσότερες από 200.000 απώλειες θέσεων εργασίας «μετρά» ο τεχνολογικός κλάδος τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με τους επικεφαλής του κλάδου να παραδέχονται ότι το… παράκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μόνο στους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Amazon, Meta, Microsoft, έχουν πληγεί περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι, ενώ μέχρι στιγμής μόνο η Apple δεν έχει ανακοινώσει σημαντικές περικοπές.

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της Google της Παρασκευής, περισσότερες από 193.000 θέσεις εργασίας είχαν καταργηθεί σε εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Layoffs.fyi, το οποίο συγκεντρώνει σχετικές αναφορές.

Ο κολοσσός του επιχειρηματικού λογισμικού, Salesforce, δήλωσε πρόσφατα ότι θα περικόψει το 10% του προσωπικού του, ενώ το Twitter μείωσε το μισό εργατικό δυναμικό του μετά την εξαγορά του από τον Elon Musk.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει περιόδους δραματικής ανάπτυξης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, σε επιστολή προς τους εργαζόμενους. «Για να ταιριάξουμε και να τροφοδοτήσουμε αυτή την ανάπτυξη, κάναμε προσλήψεις για μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας 

Στη σχετικά μικρής κλίμακας περικοπή θέσεων εργασίας της Alphabet αντέδρασε ο Chris Hohn, επικεφαλής της ακτιβιστικής επενδυτικής εταιρείας TCI που είχε καλέσει την εταιρεία πέρυσι να μειώσει τα έξοδά της. «Είναι κάτι, αλλά δεν είναι αρκετό», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στους FT.

Σε μια επιστολή προς τον Pichai, σημείωσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της σε περίπου 150.000, μια μείωση κατά περίπου 20% από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Hohn επανέλαβε επίσης έκκληση προς την Alphabet να μειώσει δραστικά τα επίπεδα αμοιβών που προσφέρει, εκμεταλλευόμενη τις πρόσφατες περικοπές θέσεων εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας για περαιτέρω μείωση του κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες περικοπές θα επηρεάσουν περίπου το 6% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Alphabet.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.