ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 98% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό

14:52 - 15 Φεβ 2024 | Τεχνολογία
Το 98% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό
H Salesforce δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια αναφορά Mulesoft Benchmark Connectity Report, σύμφωνα με την οποία το 85% των ειδικών στον κλάδο της πληροφορικής αναμένει πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα αυξήσει την παραγωγικότητα των προγραμματιστών στους οργανισμούς και τις εταιρείες τους τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανακούφιση στον κλάδο, καθώς τα στελέχη αναφέρουν 39% αύξηση στα αιτήματα που σχετίζονται με την πληροφορική μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, το 62% δηλώνει επίσης ότι ο οργανισμός τους δεν είναι ακόμη εξοπλισμένος για να ενοποιήσει τα συστήματα δεδομένων ώστε να αξιοποιήσει πλήρως την ΤΝ, γεγονός που εμποδίζει τη μετάβαση και αυξάνει περαιτέρω την πίεση στις ομάδες τους.

Σε αυτές τις ανησυχίες έρχεται να προστεθεί το ότι η συντριπτική πλειοψηφία (98%) των οργανισμών πληροφορικής σήμερα αναφέρει πως αντιμετωπίζει τουλάχιστον κάποιο βαθμό πρόκλησης στην προσπάθεια της ψηφιακής μετάβασης, με το 80% να αναφέρει τα σιλό δεδομένων ως πρόβλημα και το 72% να «παλεύει» με συστήματα που εξαρτώνται υπερβολικά το ένα από το άλλο.

Οι ηγέτες της πληροφορικής αναμένουν αύξηση κατά 69% του μέσου αριθμού των LLM (γλωσσικών μοντέλων) που θα χρησιμοποιήσουν τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το 80% των οργανισμών αναφέρει ότι χρησιμοποιεί ήδη πολλαπλά προγνωστικά και παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, φαίνεται πως κατά μέσο όρο μόνο το 28% των εφαρμογών σήμερα είναι συνδεδεμένες, ενώ το 95% των διευθυντικών στελεχών πληροφορικής αναφέρει ότι τα προβλήματα ενοποίησης εμποδίζουν την υιοθέτηση της ΤΝ. Ένα σημαντικό ποσοστό (64%) των στελεχών αναφέρει, επίσης, ότι έχει ενδοιασμούς ως προς την ηθική χρήση και την υιοθέτηση της ΤΝ.

Αυτοματοποίηση

Η αυτοματοποίηση παραμένει πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών της πληροφορικής και των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ενώ οι χρήστες επωφελούνται από την εξοικονόμηση χρόνου (1,9 ώρες ανά εργαζόμενο την εβδομάδα) και ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στην αυτοματοποίηση, οι ομάδες πληροφορικής, που συχνά είναι υπεύθυνες για την υιοθέτηση της  αυτοματοποίησης, δείχνουν επιφυλακτικότητα. Τα δύο τρίτα (66%) των έργων αυτοματοποίησης έχουν ως μοναδικό «φύλακα» τα τμήματα ΙΤ και μόνο το 22% των επικεφαλής του κλάδου αναφέρει ενημερωμένες στρατηγικές για την ενσωμάτωση εφαρμογών και πηγών δεδομένων μέσω των APIs (Application Programming Interfaces), ώστε να βοηθηθούν οι μη-τεχνικοί χρήστες.

Τα API απλοποιούν την πρόσβαση και τη χρήση δεδομένων για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη, συνδέοντας απρόσκοπτα διαφορετικές εφαρμογές και συστήματα. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 33% του συνόλου των εσόδων προέρχεται από προσφορές που σχετίζονται με API, αριθμός που έχει παραμείνει σταθερός τα τελευταία τρία χρόνια. Μάλιστα τα API συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων σύμφωνα με το 39% των ερωτηθέντων και στη μείωση του λειτουργικού κόστους για το 35%, αφού ενισχύουν τη λειτουργική αποδοτικότητα και βελτιώνουν την παραγωγικότητα (σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων).

Μεθοδολογία

Η 9η ετήσια έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης συνδεσιμότητας της MuleSoft (Salesforce), σε συνεργασία με τη Vanson Bourne και την Deloitte Digital, προέκυψε από συνεντεύξεις με 1.050 διευθυντικά στελέχη πληροφορικής σε όλο τον κόσμο. Όλοι οι ερωτηθέντες εργάζονται σε οργανισμούς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν με τουλάχιστον 1.000 υπαλλήλους.

Η έκθεση βασίστηκε σε διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2023 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία.  Στόχος της μελέτης είναι να γίνουν κατανοητές οι προκλήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενοποίηση, την αυτοματοποίηση και τα APIs για τη δημιουργία επιτυχημένων στρατηγικών τεχνητής νοημοσύνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:00 - 15 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.