ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο ενίσχυσης της ναυτικής εκπαίδευσης με νέες σχολές, μόνιμους καθηγητές

08:58 - 28 Σεπ 2018 | Ναυτιλία
Σχέδιο ενίσχυσης της ναυτικής εκπαίδευσης με νέες σχολές, μόνιμους καθηγητές
Η ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, ξεκινά από το επίπεδο των παρεχομένων γνώσεων στις Παραγωγικές Σχολές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» τόνισε μιλώντας χτες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης σε εκδήλωση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στο Ευγενίδιο Ίδρυμα, ύστερα από πρόσκληση του Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, Πρεσβευτή του ΙΜΟ στη χώρα μας.

«Στις Σχολές αυτές, που αποτελούν το πρώτο αποφασιστικό βήμα στον τομέα της εκπαίδευσης και της διαρκούς επιμόρφωσης των στελεχών μας, κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια σημαντικά βήματα» ανέφερε και έδωσε το περίγραμμα των δράσεων στήριξης των ναυτικών σχολών.

«Μέχρι να μας αναθέσει ο λαός την εντολή διακυβέρνησης, το 80 % των εκπαιδευτικών στις παραγωγικές Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού ήταν ωρομίσθιοι.

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και με περιορισμένες τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και του προϋπολογισμού του υπουργείου μας κατά συνέπεια, προχωρήσαμε σε 20 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, ενώ τις επόμενες ημέρες, ύστερα και από τις εισηγήσεις των Εκλεκτορικών Σωμάτων, θα προσληφθούν άλλοι 12 εκπαιδευτικοί.

Προχωρήσαμε παράλληλα σε νομοθετική τροπολογία και το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί το νέο οργανόγραμμα, με το οποίο αυξάνονται κατά 102 οι μόνιμες θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν και οι σχετικές προσλήψεις.

Προχωράμε τις επόμενες ημέρες στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να εκσυγχρονισθούν ο εσωτερικός κανονισμός και ο κανονισμός σπουδών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη σε δημοσιογραφική ενημέρωση ο  υπουργός Ναυτιλίας αναφερόμενος στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης είπε ότι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αναμένεται να δημιουργηθούν σχολές που σχετίζονται με τη ναυτιλία και ότι είχε συνάντηση για το θέμα και με τον Πρύτανη του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου εν γνώση και του υπουργού Παιδείας. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει αποσταλεί αίτημα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για αύξηση στις θέσεις των διδασκόντων στις σχολές εμπορικού ναυτικού.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι ο πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ Καθηγητής Κώστας Μουτζούρη ο οποίος έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής και πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Νέο πλαίσιο για τους Νηογνώμονες

Παράλληλα ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι μετά ότι σε λίγους μήνες τίθεται σε εφαρμογή ο Νόμος 4074 του έτους 2017, βάσει του οποίου τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας θα δίδονται από τους Νηογνώμονες. Μάλιστα σε ενημέρωση δημοσιογράφων την Τετάρτη ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι Νηογνώμονες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα τάχιστα καθώς το υπουργείο από την πλευρά του έδωσε μια σχετική ολιγόμηνη παράταση εφαρμογής της νέας νομοθεσίας.

«Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου μας είναι σε διαρκή εγρήγορση και επιφυλακή για την εφαρμογή όλων των διεθνών κανονισμών που εξασφαλίζουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Στην πολυεπίπεδη αυτή διαδικασία που αφορά στην ασφαλή ναυσιπλοΐα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι σημαντικός παράγοντας.

Ο δεύτερος είναι οι επιχειρηματίες που έχουν την ευθύνη για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των πληρωμάτων, για την τήρηση των ωραρίων εργασίας στα πλοία, για την αντιμετώπιση, εν τη γενέσει τους, βλαβών ή άλλων ζητημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην ασφαλή ναυσιπλοΐα» ανέφερε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.