ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιο Συνέδριο Ναυτιλίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

18:34 - 04 Ιουλ 2019 | Ναυτιλία
Παγκόσμιο Συνέδριο Ναυτιλίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το μεγαλύτερο παγκοσμίως επιστημονικό συνέδριο ναυτιλιακών οικονομικών διοργανώθηκε στις 25-28 Ιουνίου στην Αθήνα από το ερευνητικό εργαστήριο στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση και το ομώνυμο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόεδρος του συνεδρίου διετέλεσε ο Καθηγητής του ΟΠΑ και Διευθυντής του παραπάνω ΠΜΣ και του Εργαστηρίου, Εμμανουήλ Γ. Καβουσανός.

Το συνέδριο αποτελεί την κορωνίδα των ετήσιων δραστηριοτήτων της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων “International Association of Maritime Economists” και διοργανώνεται κάθε χρόνο από κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου. Την Τετάρτη 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του συνεδρίου στην Κεντρική σκηνή της ‘Στέγης’ του Ιδρύματος Ωνάση. Εκτός από τον Πρόεδρο του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης, το μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Καραμούζης, ενώ αναγνώστηκε χαιρετισμός και από τον Δήμαρχο της Αθήνας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, την Τετάρτη 26 Ιουνίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ο Πρόεδρος και διοργανωτής του συνεδρίου και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Μανώλης Καβουσανός ανέδειξε τη σημαντικότητα του ναυτιλιακού κλάδου για την Ελληνική οικονομία και παρουσίασε το πρόγραμμα του συνεδρίου. Στη συνέχεια μία σειρά προσκεκλημένων ομιλητών ανέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ναυτιλιακός κλάδος παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού φορτίου (Intercargo) κ. Δημήτρης Φαφαλιός και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Υγρού φορτίου (Intertanko) την περίοδο 2014-2018 Δρ. Νικόλας Τσάκος. Ακολούθησε συζήτηση σε θέματα ναυτιλιακής χρηματοδότησης και Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (Fintech) με τη συμμετοχή των ακόλουθων ομιλητών: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος Μέλος Δ.Σ. Aegean Baltic Bank, Τζέρι Καλογηράτος CEO της Capital Product Partners, Γιώργος Πολίτης CEO της Capital Securities και Σταμάτης Τσαντάνης Chairman και CEO της Seanergy Maritime Holdings.

Τα θέματα που αναδείχθηκαν ως κυρίαρχα κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου είναι τα ακόλουθα:

  • · Η εφαρμογή της νομοθεσίας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization) IMO 2020 η οποία σε μία συντονισμένη προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές ρύπων επιβάλει στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία από την 1 Ιανουαρίου 2020 είτε τη χρήση καυσίμου με περιορισμένη περιεκτικότητα σε θείο (0.5%), είτε την εγκατάσταση συσκευής περιορισμού των εκπομπών ρύπων (scrubber).
  • · Η δυσκολία πρόσβασης σε ναυτιλιακή τραπεζική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.
  • · Το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων για τις σχολές εμπορικού ναυτικού που οδηγούν σε καριέρα στη θάλασσα.

Το συνέδριο απευθύνεται σε επιστήμονες και σε στελέχη του ναυτιλιακού και χρηματοοικονομικού κλάδου και βασικός του στόχος είναι η διάχυση νέας και επικαιροποιημένης γνώσης σε θέματα όπως – ενδεικτικά: (α) ναυτιλιακή χρηματοοικονομική, (β) ροές παγκόσμιου εμπορίου αγαθών, (γ) ναυτιλιακή οικονομική, (δ) ενέργεια και ναυτιλιακές αγορές, (ε) διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας, (ζ) οικονομικά των λιμένων και διοίκηση, (η) ανάπτυξη του λιμένος Πειραιώς, (θ) ναυτιλιακή στρατηγική και πολιτική, (ι) ασφάλεια στη ναυτιλία, (κ) περιβάλλον και ναυτιλία.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου επελέγη από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου μετά από ανώνυμη κρίση των ερευνητικών εργασιών που υπεβλήθησαν, και αποτελείται από περισσότερες από 260 μελέτες ακαδημαϊκών διεθνούς κύρους, οι οποίοι εκπροσωπούν περίπου 50 χώρες του κόσμου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.