ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο για την Trastor

10:48 - 30 Ιουλ 2010 | Ακίνητα
Αύξηση μισθωμάτων κατά 11,4% για το πρώτο εξάμηνο του 2010 εμφάνισε η Trastor. Τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθαν στα 3,9 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου παρουσιάζοντας αύξηση 11,4% σε αντίθεση με τις ζημιές που η εταιρεία κατέγραψε από την αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακίνητων της σε εύλογες αξίες και η οποία οφείλεται εξολοκλήρου στην αρνητική οικονομική συγκυρία.

Αναλυτικότερα η πορεία των βασικών μεγεθών της εταιρείας έχει ως εξής :
- Η εταιρεία εμφάνισε ζημιές προ φόρων ύψους 2,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Διαφορά που οφείλεται κυρίως σε ζημιές 5 εκατ. ευρώ από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακίνητων σε εύλογες αξίες, σε αντίθεση με κέρδη ύψους  0,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
- Αντιστοίχως οι ζημιές μετά από φόρους και προ έκτακτης εισφοράς ανήλθαν σε 2,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών μετά από φόρους της αντίστοιχης περσινής περιόδου 3,3 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές ζημιές συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς (0,4 εκ) , ανήλθαν σε  2,6 εκατ. ευρώ.
- Τα προσαρμοσμένα κέρδη ταμειακών ροών (F.F.O) και προ έκτακτης εισφοράς το α’ εξάμηνο του 2010 ανήλθαν σε 2,83 εκατ. ευρώ έναντι  2,87 εκατ. ευρώ το 2009, παρουσιάζοντας οριακή μείωση.
- Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων ανήλθαν σε 1,0 εκ. έναντι 0,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αποτέλεσμα της πλήρης στελέχωσης της εταιρείας και δευτερεύοντος στην αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων που έγιναν με γνώμονα την αύξηση της εμπορικότητας συγκεκριμένων ακινήτων. Η συνολική αύξηση των λειτουργικών εξόδων για το σύνολο της οικονομικής χρήσης αναμένεται να κινηθεί γύρω στα περυσινά επίπεδα.
- Η αξία των ακινήτων έχει ανέλθει σε 102 εκ έναντι  96 εκ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση, που οφείλεται στην εξαγορά της εταιρείας REMBO, το Δεκέμβρη του 2009, η οποία αντιστάθμισε την μείωση της αξίας των ακινήτων λόγω αναπροσαρμογών στην εύλογη αξία. Τα μακροπρόθεσμα δάνεια της Εταιρείας ανέρχονται σε 8,5 εκ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της Εταιρείας στις 30-06-2010 ανήλθαν σε  10,7 εκ. Η εσωτερική αξία της Εταιρείας (NAV) ανήλθε σε 103,4 εκατ. ευρώ ή 1,89 ευρώ ανά μετοχή έναντι 2,05 ανά μετοχή στις 31-12-2009.
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία όσο και τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, να σημειωθεί ότι :
- Η Εταιρεία βρίσκεται σε καλή θέση για να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναμένεται να εμφανιστούν, αν και είναι προετοιμασμένη να επιδείξει υπομονή. Συγκεκριμένα, προσεχτική και επιλεκτική επενδυτική έμφαση θα δοθεί σε μοντέρνα επαγγελματικά, εμπορικά και logistics ακίνητα, μισθωμένα με όρους που αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
- Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Εταιρίας και η δραστήρια πολιτική από την ομάδα διαχείρισης, αναμένεται να διατηρήσουν το επίπεδο των εσόδων της εταιρίας σε σταθερό επίπεδο τους επόμενους μήνες.
- Επιπλέον, και σε περιπτώσεις που είναι εφικτό, η Εταιρία θα στοχεύσει στην πώληση μη στρατηγικών ακινήτων με σκοπό την επανεπένδυση σε πιο αποδοτικά ακίνητα.
- Από λειτουργικής άποψης, η Εταιρία έχει ήδη υιοθετήσει πρόγραμμα μείωσης λειτουργικών εξόδων σε εφικτά επίπεδα, έτσι ώστε να διατηρήσει την κερδοφορία της σε επίπεδο προσαρμοσμένων κερδών ταμειακών ροών (F.F.O).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.