ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιζήτητα τα ακίνητα στις γερμανικές πόλεις για τους Έλληνες

01:06 - 04 Φεβ 2013 | Ακίνητα
Περιζήτητα τα ακίνητα στις γερμανικές πόλεις για τους Έλληνες
Στην κορυφή των προτιμήσεων στον κλάδο των ακινήτων κατατάσσονται οι γερμανικές πόλεις, καθώς οι επενδυτές προτιμούν τις πιο ασφαλείς αγορές.

Πρώτη στις προτιμήσεις των επενδυτών για απόκτηση ακινήτων βρίσκονται οι πόλεις της Γερμανίας, καθώς οι ασφαλείς αγορές συνεχίζει να είναι το βασικό ζητούμενο για μία τέτοια επένδυση. Η πρωτοκαθεδρία των γερμανικών πόλεων είναι σαφής από τα στοιχεία που προκύπτουν από την ετήσια έρευνα που διεξήγαγαν η PwC και το Urban Land Institute (ULI) με θέμα τις τάσεις στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη το 2013. Έτσι, στις πέντε πρώτες θέσεις τοποθετούνται τρεις γερμανικές πόλεις με το Μόναχο καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε κατάταξη 27 ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ ακολουθεί το Βερολίνο στη δεύτερη θέση και το Αμβούργο στην πέμπτη θέση. Οι επενδυτές φαίνεται να αντλούν ασφάλεια από το ισχυρό τοπικό μικροοικονομικό περιβάλλον και την τάση γρήγορης ανάκαμψης που χαρακτηρίζουν την αγορά ακινήτων αυτών των πόλεων. Μάλιστα, οι Έλληνες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις επενδύσεις ακινήτων στη Γερμανία, με το Βερολίνο να βρίσκεται πρώτο στην προτίμησή τους. Ωστόσο, όσον αφορά τους Έλληνες, δεν πρόκειται μόνο για μεγαλοεπενδυτές ή επιχειρήσεις, αλλά και για άτομα της μεσαίας και μικρομεσαίας τάξης και οικογενειάρχες, που προσπαθούν να αποφύγουν τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική αγορά και την Ελλάδα γενικότερα.

 

Ανεβαίνει το Λονδίνο - Πέφτουν οι πόλεις στις χώρες που πλήττονται από την κρίση

Από την άλλη πλευρά το Λονδίνο, που θεωρείται από πολλούς ως η ασφαλέστερη ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στη φετινή κατάταξη, σκαρφαλώνοντας στην τρίτη θέση. Οι επενδυτές συνεχίζουν να έλκονται από το μέγεθος και τη ρευστότητα της λονδρέζικης αγοράς ακινήτων, τη σταθερότητα της στερλίνας και την ικανότητα της αγοράς να παραμένει ανεπηρέαστη από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές αναζηττούν ευκαιρίες στα μεγαλύτερα κέντρα της δυτικής Ευρώπης, καθώς συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο και ταυτόχρονα παρουσιάζουν τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές. Αντίθετα, τις χειρότερες επιδόσεις στην κατάταξη σημειώνουν οι πόλεις των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης ή που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης του 2008, όπως είναι η Αθήνα, η Λισαβόνα, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη.

 

 

Κατάταξη 2013

Κατάταξη 2012

Μεταβολή

1

Μόναχο

2

1

2

Βερολίνο

4

2

3

Λονδίνο

10

7

4

Κωνσταντινούπολη

1

3

5

Αμβούργο

7

2

6

Παρίσι

6

0

7

Ζυρίχη

8

1

8

Στοκχόλμη

5

3

9

Μόσχα

9

0

10

Βαρσοβία

3

7

 

Νέες ευκαιρίες για επενδύσεις έχει δημιουργήσει η κρίση

Εν τω μεταξύ, το 80% των επενδυτών θεωρούν ότι η κρίση της ευρωζώνης έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τους. Παρ' ολ' αυτά, η σχετική αυτή αισιοδοξία μετριάζεται από τη γενική αίσθηση ότι δεν προβλέπεται να σημειωθεί ιδιαίτερη βελτίωση συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία ή στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων μέσα στο 2013. Μάλιστα, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι όσον αφορά την αγορά ακινήτων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές από το 2004 και μετά, ενώ το 45% προβλέπει στασιμότητα στην κεφαλαιουχική αξία των ακινήτων μέχρι το 2017.

Ηη συγκρατημένη αισιοδοξία των επενδυτών οφείλεται στην αναδιάρθρωση που συντελείται στον κλάδο ακινήτων την τελευταία πενταετία, με τις εταιρείες του κλάδου να υιοθετούν νέες στρατηγικές με στόχο την πραγματοποίηση κερδών στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν τόσο στην οικονομία, γενικά, όσο και στην αγορά ακινήτων, ειδικότερα. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσαρμογής στη νέα κατάσταση, οι επενδυτές αναζητούν τις πιο δυσεύρετες ευκαιρίες που υπάρχουν σε ασφαλέστερες αγορές όπως είναι το Μόναχο, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι, παρά σε δευτερεύουσες περιοχές όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτύχουν μεγαλύτερα κέρδη.

 

Αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα - Αισιοδοξία από την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους ή βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και δέχονται πιέσεις από την οικονομική κρίση που πλήττει την ΕΕ. Έτσι, οι επενδυτές αποφεύγουν στην παρούσα φάση αγορές όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, ενώ μείωση της χρηματοδότησης αναμένεται και στην Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία (καθώς η Κωνσταντινούπολη χάνει το ενδιαφέρον των επενδυτών).
«Για την Ελλάδα οι συνθήκες της αγοράς ακινήτων συνέχισαν και το 2012 να καθορίζονται από την αστάθεια που χαρακτηρίζει το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ενώ οι ελπίδες για ανάκαμψη κινούνται κυρίως γύρω από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου γενικότερα, για το οποίο οι εξελίξεις εντός του 2013 αναμένονται με ενδιαφέρον», σχολιάζει ο Βασίλης Βύζας, Partner και επικεφαλής του κλάδου ακινήτων της PwC στην Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:57 - 04 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.