ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπλόκο στην ανέγερση κατοικιών εκτός σχεδίου

09:18 - 07 Νοε 2013 | Ακίνητα
Φρένο στην οικοδόμηση κατοικιών, στις εκτός σχεδίου περιοχές, βάζει σχέδιο νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ και αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στην οικιστική ανάπτυξη και τις χρήσεις γης σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να αλλάξει άρδην τη φιλοσοφία του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Οι αλλαγές που έρχονται:

  • Εντός 3-7 ετών θα ολοκληρώνονται οι εντάξεις στο σχέδιο πόλεως. Μέχρι σήμερα ο χρονικός ορίζοντας ήταν 8-25 έτη.
  • Καταργείται η παρέκκλιση της αρτιότητας οικοπέδων 2 στρεμμάτων που βρίσκονται εντός της ζώνης ακτίνας 120 μέτρων από τα όρια οικισμού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν οικόπεδα άνω των 2 στρεμμάτων εντός της προαναφερόμενης ζώνης δεν θα έχουν αρτιότητα για να οικοδομήσουν.
  • Απαιτούνται τουλάχιστον 4 στρέμματα για να είναι άρτια και οικοδομήσιμα.
  • Δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης οικονομικών δραστηριοτήτων, πλην κατοικιών σε βάθος 200 μέτρων από εθνικό ή επαρχιακό οδικό δίκτυο. Οσα οικόπεδα έχουν πρόσωπο σε κύριους οδικούς άξονες δεν θα εντάσσονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.
  • Δεν καταργείται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αλλά μειώνεται η δομήσιμη επιφάνεια από τα 200 τ.μ. σε 100 ή 150 τ.μ.

Στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης και οριοθετούνται σε τρεις κατηγορίες:

1. Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί
2. Οικισμοί με πληθυσμό άνω των 200 κατοικιών ή με περισσότερες από 300 οικίες
3. Εξαιρετικές περιπτώσεις που θα καθορίζονται από το ΥΠΕΚΑ

Κάθε καλλικρατικός δήμος υποχρεούται να έχει Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης. Εξαιρούνται η Αττική, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης και περιοχές υψηλής πολεοδομικής επιβάρυνσης.

Στις Ζώνες αυτές ορίζονται μέγιστη αρτιότητα 400 τ.μ. με μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,5. Ελάχιστο εμβαδόν κάθε Ζώνης Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης τα 5.000 στρέμματα


Τελευταία τροποποίηση στις 09:54 - 07 Νοε 2013
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.