ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεκρωψ: Αναδασωτέο το λατομείο της στο Ψυχικό

21:03 - 19 Οκτ 2006 | Ακίνητα
Απέρριψε αίτηση της εταιρίας «Κέκρωψ» το Συμβούλιο της Επικρατείας, για άρση της αναδάσωσης 206 στρεμμάτων, που αποφασίστηκε να γίνει στο παλαιό της λατομείο στο Ψυχικό, μέσα στα Τουρκοβούνια, κρίνοντας ότι πρέπει να κηρύσσονται αναδασωτέες οι εκτάσεις των λατομείων που παύουν να λειτουργούν, είτε αυτές είναι δημόσιες είτε ιδιωτικές.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, που επικαλείται τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις και την ισχύουσα νομοθεσία, επισημαίνεται ότι:

·Η χορήγηση αδειών επέμβασης σε δασικές εκτάσεις δεν συνεπάγεται μεταβολή του νομικού χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών, αλλά μόνο προσωρινή δυνατότητα επέμβασης για την άσκηση της συγκεκριμένης λατομικής δραστηριότητας, με υποχρέωση, μετά την παύση της λειτουργίας του λατομείου, αποκατάστασης του δασικού χαρακτήρα των εκτάσεων. Το αν οι εκτάσεις αυτές είναι ιδιωτικές ή δημόσιες δεν έχει καμία σημασία.

·Η παύση λειτουργίας του λατομείου και η τήρηση της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη να αποκαταστήσει τη δασική βλάστηση που υπήρχε, νόμιμα δίνει το δικαίωμα στην πολιτεία να κηρύξει την έκταση αναδασωτέα.

·Είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της εταιρίας ότι ουδέποτε η περιοχή των 206 στρεμμάτων είχε δασικό χαρακτήρα και έτσι δεν μπορούσε να κηρυχθεί αναδασωτέα. Και τούτο, διότι υπάρχουν εκθέσεις του Δημαρχείου Πεντέλης που αναφέρουν ότι η έκταση του λατομείου ήταν δασική, μαζί με τμήμα δάσους, που εξαπλώνεται σε ολόκληρα τα Τουρκοβούνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.