ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν/Σ για οικοδομικούς συνεταιρισμούς: Με ανταλλαγή γης, ιδιωτική πολεοδόμηση και με «γενναία» εισφορά αναζητούνται … έσοδα

11:55 - 27 Ιαν 2014 | Ακίνητα
Ν/Σ για οικοδομικούς συνεταιρισμούς: Με ανταλλαγή γης, ιδιωτική πολεοδόμηση και με «γενναία» εισφορά αναζητούνται … έσοδα
Να βρει έσοδα από την ημιθανή οικοδομή επιχειρεί το υπουργείο ΠΕΚΑ με την προώθηση του νομοσχεδίου για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
Πιο συγκεκριμένα τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου με θέμα «περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης - οικοδομικοί συνεταιρισμοί - βιώσιμη ανάπτυξη και εγκαταλειμμένοι οικισμοί, όπου σύμφωνα με τα ΝΕΑ, θα εντάσσονται ρυθμίσεις, που θα επιτρέπουν τις ανταλλαγές εκτάσεων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς, θέτοντας σε εφαρμογή την ιδιωτική πολεοδόμηση. Ουσιαστικά το υπουργείο θέτει σε εφαρμογή ένα «πολεοδομικό εργαλείο» μέσω του οποίου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών, αλλά και καταβάλουν «γενναίο αντίτιμο».
 
Άλλωστε, σύμφωνα, με τις πληροφορίες που παρουσιάζει η εφημερίδα, προϋπόθεση για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης είναι οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν στο Πράσινο Ταμείο ειδική εισφορά ίση με το 5% της αξίας της προς πολεοδόμηση έκτασης σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών. Η εισφορά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40.000 ευρώ.
 
Επικαλούμενα τα ΝΕΑ πηγές από το αρμόδιο υπουργείο, σημειώνει ότι «δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους μπλοκάρουν: οι εκτάσεις πολλών οικοδομικών συνεταιρισμών είναι δασικές ή εκτός περιοχών όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση οικοδομικών συνεταιρισμών».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Αττική από την έως τώρα καταγραφή έχει προκύψει ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς είναι δασικές εκτάσεις. Για τους υπόλοιπους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, 25% αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί ανήκουν σε δασικές εκτάσεις και 15% δεν βρίσκονται σε περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Θα επιτραπεί μόνο η κατασκευή κατοικίας

Με βάση όσα προβλέπονται, στις νέες προς πολεοδόμηση περιοχές θα επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικίας - και όχι η δημιουργία μεγάλων καταστημάτων, τραπεζών και ξενοδοχείων.
Κατ' εξαίρεση θα επιτρέπεται να κτίζονται μόνο αθλητικές εγκαταστάσεις και πολύ μικρά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης. Με τον τρόπο αυτόν, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, «αναβαθμίζονται οι υπάρχοντες οικισμοί ενώ καλύπτονται οι απαιτήσεις για πολεοδομικό σχεδιασμό».
 
Με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται δεν χωροθετούνται περιοχές σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η λύση αφορά μόνο τους συνεταιρισμούς που έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Σημειώνεται ότι για ειδικές περιπτώσεις πολεοδόμησης όπως είναι οι περιπτώσεις αστικών αναδασμών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση του οικοδομικού συνεταιρισμού στο Πικέρμι (ΑΟΟΑ), η ελάχιστη περιοχή πολεοδόμησης είναι τα 300 στρέμματα. Και αυτή είναι η μοναδική περίπτωση, όπως εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ, που θα γίνει ανταλλαγή εκτάσεων στην Αττική.

Ζώνες υποδοχής

Οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα στήνονται σε ζώνες εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, του Βόλου και της Λάρισας. Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα γίνεται μέσω της Τράπεζας Γης (δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων).
Ποσοστό 50% της έκτασης αποδίδεται - πάλι μέσω της Τράπεζας Γης - στο Δημόσιο. Αυτή η έκταση επιβάλλεται να είναι είτε ενιαία είτε διαιρετή σε τμήματα με επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων.
Παράλληλα, ποσοστό 10% του συνόλου των προστατευόμενων εκτάσεων αποδίδεται στους δήμους για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τίθενται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
Ο μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 0,4. Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6. Η αρτιότητα των οικοπέδων που θα προκύψει από την πολεοδομική μελέτη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 500 τετραγωνικά μέτρα. Η κτηματογράφηση σε αυτές τις περιοχές θα γίνεται με διαδικασίες Fast Track.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι ανταλλαγής είναι όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται σε δάση ή εκτάσεις όπου απαγορεύεται η δόμηση. Επίσης, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί των οποίων οι εκτάσεις έχουν ενταχθεί σε ρυμοτομικό σχέδιο και μετά την ψήφιση του Νόμου 998/79 τα σχέδια είτε κρίθηκαν άκυρα είτε πρέπει να ακυρωθούν.
Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και οι συνεταιρισμοί που είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις των οποίων η μελέτη είχε εκπονηθεί και εγκριθεί με τον Νόμο 1947/91 και κρίθηκε μη νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω έλλειψης εγκεκριμένου χωροταξικού πλαισίου.
«Η όλη διαδικασία, δηλαδή ποια είναι τα δικαιώματα που μεταφέρονται, με ποια αξία και με ποια προτεραιότητα, θα γίνεται ηλεκτρονικά με βάση προκαθορισμένη διαδικασία» επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. «Δεν θα υπάρχει καμία ανθρώπινη επαφή».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.