ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακίνητα: «Πετάει» ο φόρος στο 26% για κέρδη από αγοραπωλησίες στη διετία

09:19 - 29 Απρ 2014 | Ακίνητα
Ακίνητα: «Πετάει» ο φόρος στο 26% για κέρδη από αγοραπωλησίες στη διετία
Όποιος βγάζει κέρδη με αγοραπωλησίες ακινήτων εντός διετίας θα φορολογείται με το κατώτατο ποσοστό που προβλέπεται για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Με άλλα λόγια για την εφορία θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα το κέρδος που προκύπτει από τρεις ή περισσότερες πωλήσεις ακινήτων εφόσον αυτές γίνουν σε διάστημα δύο ετών. Αυτό σημαίνει πως θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου επιχειρηματικών κερδών ύψους 26% και όχι φόρος υπεραξίας 15%, με αφορολόγητο 25.000 .

Ο χρόνος αρχίζει να μετρά από την 1η Ιανουαρίου 2014, όταν θεωρητικά τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις για το φόρο υπεραξίας ακινήτων και επομένως στην τσιμπίδα του 26% κινδυνεύουν να πιαστούν από το 2016 όσοι από σήμερα έως τότε πουλήσουν τρία ή περισσότερα ακινήτα.

Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η οποία εστάλη στις εφορίες, κοινοποιεί τις όλες τις σχετικές διατάξεις με το φόρο υπεραξίας .
Μεταξύ άλλων τονίζει ότι η παράγραφος 3 του άρθρου 21<http://www.taxheaven.gr/laws/view/index/law/4172/year/2013/article/21/paragraph/3> του ν. 4172/2013<http://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/528> ορίζει ότι επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων.

Σε περίπτωση συναλλαγών που αφορούν ακίνητα, η περίοδος του προηγούμενου εδαφίου είναι δύο έτη. Κατά την έννοια των παραπάνω, δεν προκύπτει φόρος υπεραξίας εάν η μεταβίβαση διενεργείται από εργολάβους οικοδομών, από άτομα που διενεργούν συστηματικά πωλήσεις ακινήτων (μέσα στη διάρκεια δύο ετών τρεις και άνω πωλήσεις) ή ακόμα και σε περίπτωση διενέργειας μεμονωμένης ή συμπτωματικής πράξης που αποβλέπει στην επίτευξη κέρδους, οπότε το εισόδημα που προκύπτει συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα παραπάνω προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή, η οποία ενσωματώνεται στο κείμενο του συμβολαίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.