ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή στις ζημιές για το ΤΑΙΠΕΔ

10:43 - 04 Ιουν 2014 | Ακίνητα
Επιστροφή στις ζημιές για το ΤΑΙΠΕΔ
Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014, το ΤΑΙΠΕΔ κατέγραψε ζημίες ύψους 1,01 εκατ. έναντι κερδών 734 χιλ. του προηγούμενου τριμήνου Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2013. - Στα 6 δισ. ευρώ το εγγυημένο ύψος του επενδυτικού σχεδίου του Ελληνικού από την Lamda.

Στα 4,9. δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των deals που έχουν ολοκληρωθεί από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ έως και το τέλος του α' τριμήνου του 2014, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού και της πώλησης της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης».

Οπως αναφέρει η έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2014, το Ταμείο επέστρεψε στις ζημιές και συγκεκριμένα τα 1,01 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 734 χιλιάδων ευρώ το δ' τρίμηνο του 2013, ενώ στο εννεάμηνο του 2013 μέχρι τον Σεπτέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ είχε καταγράψει και πάλι ζημιές.

Στην έκθεση αναφέρεται η αξιοποίηση του Ελληνικού την οποία και ανέλαβε η Lamda Development, όπου το εγγυημένο ύψος του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε περίπου 6 δισ. και αφορά σε μία ισορροπημένη και σύγχρονη ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, αναψυχής, κατοικίας, επιχειρηματικών κέντρων, εμπορικών λειτουργιών, πολιτισμού και αθλητισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιβαλλοντικές υποδομές και την ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και Ολυμπιακή κληρονομιά της πόλης. Τουλάχιστον τα 2/3 της συνολικής έκτασης θα είναι χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι, ανοικτοί στους πολίτες. Τα επόμενα στάδια είναι η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του επενδυτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και η έγκριση της σύμβασης από την Βουλή.

Επίσης, αναφέρεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ανακήρυξε ως Προτιμητέο Επενδυτή για την πώληση του Αστέρα, την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από αραβικά κεφάλαια. Τα επόμενα στάδια για την υλοποίηση της επενδυτικής πρότασης προβλέπουν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΔΑ.

Ακόμα, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση τριών ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό (Ντίσελντορφ, Ρώμη, Βελιγράδι), έναντι συνολικού τιμήματος 11,2 εκατ. ευρώ, περίπου, που είναι κατά 22,5% υψηλότερο από τις τιμές εκκίνησης.

Επίσης, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις αγοραπωλησίας δύο ακινήτων, Ερμού 19 και Αναγνωστοπούλου 35, που διατέθηκαν μέσω e-auction έναντι συνολικού αντιτίμου 7 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο επίσης εισπράχθηκε το τίμημα της πώλησης και μίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 261,3 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και μέρος των τιμημάτων από την αξιοποίηση του Κάμπινγκ και Ξενία Παλιουρίου, και από την πώληση του ακινήτου της Νέας Ηράκλειας συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.