ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ημιδιαφανές" το ελληνικό real estate για τους διεθνείς επενδυτές

08:33 - 27 Ιουν 2014 | Ακίνητα
"Ημιδιαφανές" το ελληνικό real estate για τους διεθνείς επενδυτές
Την 33η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, σε σύνολο 102 αγορών διεθνώς, καταλαμβάνει η χώρας μας σχετικά με τη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων, ενώ το ελληνικό real estate χαρακτηρίζεται πλέον ως ‘’ημιδιαφανές’’.

Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση της διεθνούς εταιρείας Jones Lang LaSalle η οποία κάθε διετία παρουσιάζει το Δείκτη Διαφάνειας για το παγκόσμιο real estate, στον οποίο εφέτος, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης κυριαρχούν οι ‘’αγγλόφωνες’’ αγορές - το Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Οι χώρες βαθμολογούνται με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από ξένους επενδυτές, τα θεμελιώδη στοιχεία της κάθε αγοράς, την εύκολη πρόσβαση σε επίσημα στοιχεία για την πορεία των τιμών πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων, τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών ακινήτων, το θεσμικό και νομικό πλαίσιο και τέλος τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ολοκλήρωση μίας συναλλαγής.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το συμπέρασμα που προκύπτει βάσει των στοιχείων είναι ότι δεν έχει παρουσιάσει βελτίωση σε σχέση με το 2012, οπότε είχε καταταγεί επίσης στην 33η θέση σε σύνολο 97 χωρών. Ωστόσο καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζει η ελληνική αγορά σε σχέση με το 2012 ως προς το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Πανευρωπαϊκά, η Γαλλία, η Φινλανδία, αλλά και εσχάτως η Ιρλανδία έχει περάσει στην κορυφαία βαθμίδα της διαφάνειας, ως αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας της ιρλανδικής κυβέρνησης για τις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (REITS).

Η φετινή έρευνα επισημαίνει ότι υπάρχει μία αυξανόμενη τάση από πλευράς των κυβερνήσεων αλλά και των επιχειρήσεων να προωθήσουν μια στρατηγική «ανοιχτών δεδομένων», που υποστηρίζεται από την τεχνολογική πρόοδο καθώς αναγνωρίζουν πλέον ότι η κακή διαφάνεια αφενός εμποδίζει την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό, αφετέρου δυσχεραίνει τις σχέσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, μεταξύ πολιτών και τοπικών αρχών που είναι αρμόδιες για τη φορολόγηση και τη ρύθμιση των ακινήτων.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σύμφωνα με την έρευνα στο σύνολο των 102 χωρών παγκοσμίως, φαίνεται ότι σε σχέση με το 2012, υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός διαφάνειας για το 80% των αγορών real estate.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.