ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς ΕΝΦΙΑ «δύο ταχυτήτων»-Τι αλλάζει στις αντικειμενικές

08:57 - 18 Νοε 2016 | Ακίνητα
Προς ΕΝΦΙΑ «δύο ταχυτήτων»-Τι αλλάζει στις αντικειμενικές
Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομο τον ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις δήμους της Αττικής, φέρνει ανατροπές στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι αναγκασμένο να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους στην εκ νέου αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς και ενδεχομένως και σε άλλες αν προκύψουν νέες αποφάσεις του ΣτΕ.

 

Παράγοντες του υπ. Οικονομικών σύμφωνα με το ρεπορτάζ της  «Καθημερινής» δηλώνουν ότι με την κοινοποίηση της απόφασης θα προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για τις παραπάνω περιοχές και μόνο. Όμως στο ανώτατο δικαστήριο έχουν κατατεθεί εκατοντάδες προσφυγές κατοίκων από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι νέες τιμές που θα αποφασισθούν θα αφορούν σε πράξεις που θα γίνουν το 2017, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τις νεότερες τιμές.

 

Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι στον προγραμματισμό του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το β΄ εξάμηνο του 2017.

 

Ωστόσο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν νέες προσφυγές, οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα θεσμοθετηθούν και οι οποίες θα βασίζονται στην πραγματική αξία των ακινήτων θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1-1-2017. Και αυτό καθώς η επιβολή των φόρων στα ακίνητα γίνεται με βάση τις αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Ετσι, λοιπόν, το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα έχει αναδρομική ισχύ.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι αντικειμενικές αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Δηλαδή, το νέο σύστημα θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 18 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.