ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις στις μισθώσεις… α λα Airbnb

09:00 - 13 Δεκ 2016 | Ακίνητα
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις στις μισθώσεις… α λα Airbnb
Από χίλια κύματα περνάει το νομοσχέδιο σχετικά με τις βραχυχρόνιες (τουριστικές) μισθώσεις κατοικιών, τύπου Airbnb, καθώς και το νέο σχέδιο νόμου προκαλεί αντιδράσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Οι περιορισμοί που τίθενται, αλλά και ο τρόπος φορολογίας θεωρούνται υπερβολικοί και σε πολλές περιπτώσεις «απαγορευτικοί» για ορισμένους από τους ιδιοκτήτες.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι οι νέοι κανόνες που θεσπίζονται είναι τόσο αυστηροί, που επί της ουσίας βάζουν «ταφόπλακα» στον θεσμό που τα τελευταία χρόνια άνθισε και στην Ελλάδα.

 

Το υπουργείο Οικονομικών από την άλλη πλευρά εκτιμά πως η συγκεκριμένη αγορά έχει τζίρο 1,4 δισ. ευρώ ετησίως και δεν μπορεί να αφήσει απείραχτα αυτά τα χρήματα.

 

Τι σχεδιάζει λοιπόν το υπουργείο με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες;

 

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου θα είναι δυνατή υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής είναι φυσικό πρόσωπο, εγγεγραμμένος στο «μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

-Κάθε ιδιοκτήτης - φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να εκμισθώνει το πολύ έως δύο ιδιοκτησίες του!
-Θα μπορεί να τις εκμισθώνει το πολύ μέχρι 60 ημέρες το χρόνο, για πόλεις με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, και έως 90 ημέρες για τις μεγαλύτερες!
-Το μίσθιο θα πρέπει να έχει εμβαδό τουλάχιστον 9 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

-Τυχόν υπέρβαση των 90 ή 60 ημερών, αντίστοιχα, θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

-Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην των κλινοσκεπασμάτων.

- Το ακίνητο θα πρέπει να έχει λάβει όλες τις νόμιμες οικονομικές άδειες ή έχει διατηρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010 ή έχει υπαχθεί στις ρυθμίσεις του άρθρου 24 του ν. 4014/2011.

 

Φορολογία

-Ο ιδιοκτήτης θα φορολογείται με τέλος διανυκτέρευσης, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ, αν όμως οι ετήσιες εισπράξεις του υπερβούν το ποσό των 12.000€, θα πρέπει να κάνει έναρξη στη Δ.Ο.Υ. ως "επιχειρηματίας", πράγμα, που όπως σημειώνουν πολύ ενδιαφερόμενοι, είναι οικονομικά απαγορευτικό και αδύνατο για όλους τους συνταξιούχους και όσους έχουν επαγγελματικό ή υπηρεσιακό ασυμβίβαστο!

 

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων, προτείνεται να επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο εκμισθωτής υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 13 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.