ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΜΙΔΑ:Το προφίλ του... ιδανικού ελληνικού σπιτιού-Πού θα βρείτε φθηνά «δυάρια»

10:03 - 27 Απρ 2017 | Ακίνητα
ΠΟΜΙΔΑ:Το προφίλ του... ιδανικού ελληνικού σπιτιού-Πού θα βρείτε φθηνά «δυάρια»
Δυάρι, μέχρι 20ετίας, που συνδυάζει οικονομία (αυτόνομη θέρμανση) και άνεση (θέση στάθμευσης). Αυτό είναι, σύμφωνα με τη RE/MAX, το προφίλ του σπιτιού που ονειρεύεται να νοικιάσει ο Ελληνας. Ενα όνειρο, που ενώ σε εποχές προ κρίσης θεωρείτο άπιαστο, μια και οι τιμές των εν λόγω ακινήτων ήταν… απλησίαστες, σήμερα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Τα ενοίκια, άλλωστε, συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, έστω και με πιο συγκρατημένο ρυθμό, καταγράφοντας πέρυσι πτώση της τάξεως του 1% συγκριτικά με το 2015.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του ίδιου κτηματομεσιτικού δικτύου, στην Αττική τα μισθώματα μειώθηκαν το επίμαχο διάστημα κατά 0,9%, με τη μεγαλύτερη πτώση (13%) να παρατηρείται στις ακριβές περιοχές (Εκάλη, Νέο Ψυχικό). Τη «σκυτάλη» στην πτώση έλαβαν οι δυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας, με μέση μείωση 10% και ορισμένες του κέντρου, όπως οι Αμπελόκηποι, όπου η υποχώρηση «άγγιξε» το 11%. Στη Θεσσαλονίκη τα ενοίκια παρέμειναν αμετάβλητα και μόνο στην περιφέρεια έπεσαν 2,2%, με μεγάλες, όμως, διαφορές από πόλη σε πόλη. «Σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν σε ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, άνω των 75 τ.μ., λόγω των μηνιαίων λειτουργικών εξόδων (ΔΕΗ, κοινόχρηστα κ.λπ.). Στον αντίποδα, οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς την τελευταία διετία σε ακίνητα μικρότερης επιφάνειας, ως συνέπεια της αυξημένης ζήτησης, που απορρέει από τα λιγότερα μηνιαία έξοδα», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E - Real Estates, κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας.

Νεόδμητα έως 300 ευρώ

Οι χαμηλές τιμές των μισθωμάτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη προσφορά, πλέον επιτρέπει στους επίδοξους ενοικιαστές να θέτουν συνεχώς υψηλότερα standards. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούν τα χαρακτηριστικά εκείνα, που θα προσδώσουν μεγαλύτερη αξία σε ένα ακίνητο, όπως η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, η θέση σε ψηλό όροφο και η θέα. Το «Εξοικονομώ», με τη βοήθεια του E-Real Estates, παρουσιάζει τις περιοχές, στις οποίες μπορεί κάποιος να νοικιάσει μία νεόδμητη κατοικία (με έτος κατασκευής μετά το 2000), από 60 έως 75 τ.μ., άνω του 1ου ορόφου, με έως 300 ευρώ το μήνα. Με δεδομένο δε, ότι ακίνητα με τα συγκεκριμένα κριτήρια υπάρχουν πολλά ανά την Ελλάδα, διαχωρίσαμε τις περιοχές, ανάλογα με το τι προσφέρουν.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Ελεύθερος Τύπος, τα σπίτια στην Ανατολική Αττική (Σπάτα, Ραφήνα, Λαύριο, Μαρκόπουλο κ.ά.) ξεχωρίζουν για την επιφάνειά τους , ενώ εκείνα σε Πασαλιμάνι, Ανω Κυψέλη και Ζωγράφου για το… ύψος τους. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος εστιάζει στην επιφάνεια και στη δεύτερη στον όροφο, μια και στις συγκεκριμένες -πιο κεντρικές- περιοχές η πλειονότητα των ακινήτων τυγχάνει να είναι άνω του 1ου ορόφου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια. Στη Θεσσαλονίκη, από την άλλη πλευρά, εντοπίζονται νεότερα ακίνητα, με έτος κατασκευής που ξεκινά από το 2002 (στο Ωραιόκαστρο) και καταλήγει έως και το 2012 (στη Νικόπολη). Οσον αφορά στην περιφέρεια, δύσκολα ανευρίσκονται σπίτια σε υψηλούς ορόφους, ενώ ακόμη δυσκολότερα ξεπερνούν τα 60 τ.μ. Τέλος, σε περιοχές όπως το Ναύπλιο ή το Ηράκλειο Κρήτης, που εμφανίζουν αυξημένη τουριστική κίνηση, καταγράφονται υψηλότερα μισθώματα σε νεόδμητες κατοικίες, που κυμαίνονται περί τα πέντε ευρώ/τ.μ., περιορίζοντας κατά τι την επιφάνεια.

5+5 tips για (εκ)μισθωτές από την ΠΟΜΙΔΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

  1. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ

Για να εξασφαλίσετε την ομαλή κοινωνική συμβίωση στο κτίριο, πρώτα το ανακοινώνετε στους υπάρχοντες ενοίκους, μήπως εκείνοι επιθυμούν να επεκταθούν ή να το συστήσουν σε δικούς τους ενδιαφερόμενους. Λίγες ημέρες μετά, τοποθετείτε μισθωτήριο στην είσοδο του κτιρίου, ώστε να το πληροφορηθούν οι περίοικοι. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναθέσετε την εξεύρεση ενοικιαστή σε μεσιτικό γραφείο, προτιμώντας, βεβαίως, επαγγελματίες που ήδη γνωρίζετε. Προπαντός μη δέχεστε ποτέ να πληρώσετε προκαταβολικά οποιοδήποτε ποσό, έστω και μικρό, σε «γραφεία εξυπηρετήσεων», που σας υπόσχονται ότι δήθεν θα σας βρουν ενοικιαστή για το ακίνητό σας! Παράλληλα, δημοσιεύστε αγγελίες στον Τύπο. Οσο σοβαρότερα είναι τα έντυπα, στα οποία θα δημοσιεύσετε, τόσο σοβαρότεροι θα είναι και οι ενδιαφερόμενοι που θα εμφανιστούν.

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ 5 «ΜΗΝ»

α) Μη δώσετε ποτέ κλειδιά ή δικαίωμα εγκατάστασης σε υποψήφιο ενοικιαστή, ιδιαίτερα όταν σας είναι άγνωστος, β) Μην πάρετε ποτέ «προκαταβολή» ενοικίου ή εγγύησης πριν υπογράψετε το μισθωτήριο, γ) Μη νοικιάζετε το ακίνητό σας σε πρόσωπα που αρνούνται ή υπεκφεύγουν να σας δώσουν τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας και ΑΦΜ), δ) Μη νοικιάζετε ακίνητο σε αλλοδαπό ενοικιαστή εάν δεν αναφέρετε στο μισθωτήριο τα στοιχεία της άδειας παραμονής του στη χώρα μας, ε) Μη νοικιάζετε ποτέ ακίνητο με σύνδεση ρεύματος, φυσικού αερίου ή τηλεφώνου στο όνομά σας! Προσοχή και τακτική παρακολούθηση στους λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ, γιατί η σύνδεση παραμένει πάντοτε στο όνομα και στην ευθύνη του ιδιοκτήτη!

  1. ΜΙΣΘΩΜΑ (ΕΝΟΙΚΙΟ)

Το μίσθωμα καθορίζεται ελεύθερα από τα ενδιαφερόμενα μέρη, σε όλες τις μισθώσεις, όπως και η τυχόν μετέπειτα αναπροσαρμογή του. Να αναγράφετε στο μισθωτήριο πάντοτε ολόκληρο το ποσό του συμφωνούμενου ενοικίου και να μην αποδέχεστε ποτέ τυχόν πρόταση του ενοικιαστή σας για αναγραφή στο μισθωτήριο μικρότερου ποσού. Γενικά, να μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο «καλός μισθωτής» είναι πάντοτε προτιμότερος από το «καλό μίσθωμα». Γι’ αυτό ποτέ μην επιδιώκετε ή επιμένετε σε παράλογα μισθώματα, γιατί τελικά θα βγείτε χαμένοι!

  1. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ - ΧΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Σήμερα, τόσο οι μισθώσεις κατοικιών όσο και οι νέες εμπορικές μισθώσεις, έχουν τριετή ελάχιστη νόμιμη διάρκεια, ακόμη και εάν στο μισθωτήριο αναγράφεται μικρότερη. Υπάρχει, δηλαδή, υποχρεωτική τριετής δέσμευση και για τα δύο μέρη. Κάθε συμφωνία για μεγαλύτερη διάρκεια είναι απόλυτα έγκυρη και νομικά δεσμεύει και τους δύο, στην πράξη, όμως, δεσμεύει μόνο τον ιδιοκτήτη!

  1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟΥ

Τα μισθωτήρια, μετά την υπογραφή τους, δεν κατατίθενται πλέον σε ΔΟΥ, αλλά ο εκμισθωτής υποχρεούται μέχρι το τέλος του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίησή της να δηλώσει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων στη βάση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) του υπουργείου Οικονομικών, εκτυπώνοντας, ταυτόχρονα, «Απόδειξη Υποβολής» της δήλωσής του αυτής, που θα διαφυλάξει μαζί με το πρωτότυπο του συμφωνητικού. Το ίδιο ισχύει και για τα τροποποιητικά συμφωνητικά. Ηλεκτρονική αποδοχή του μισθωτηρίου υποχρεούται να κάνει στη συνέχεια και ο ενοικιαστής. 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ

  1. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Αναζητώντας κατοικία, ξεκινήστε από έρευνα «πόρτα-πόρτα» στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, ρωτώντας παντού, ακόμη και εάν δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια. Στη συνέχεια, καταφύγετε στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων. Εάν δεν βρείτε ούτε εκεί αυτό που ψάχνετε, καταφύγετε σε επίσημο τοπικό μεσιτικό γραφείο. Αποφύγετε οπωσδήποτε τα δήθεν γραφεία «πληροφοριών», τα οποία δεν είναι μεσιτικά γραφεία, γιατί συχνά οι «πληροφορίες» που σας δίνουν είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην πληρώσετε τίποτε προκαταβολικά ως αμοιβή, πριν νοικιάσετε το σπίτι που σας ενδιαφέρει.

  1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε για να μισθώσετε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μαζί με τα πρόσωπα που θα συγκατοικήσουν μαζί σας. Εάν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας. Εάν υπάρχουν εμφανή ελαττώματα, ζητήστε να αποκατασταθούν ή να αναγραφούν στο μισθωτήριο. Ελέγξτε εάν γύρω από το σπίτι υπάρχουν όσα χρειάζεστε (συγκοινωνία, αγορά, σχολεία κ.λπ.).

  1. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Μην καταβάλλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές εάν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του.

  1. ΕΓΓΥΗΣΗ

Κατά τη σύναψη μιας μίσθωσης καταβάλλεται ως εγγύηση ποσό συνήθως ενός μηνιαίου μισθώματος για τις παλαιές κατοικίες και δύο για τις νέες, το οποίο επιστρέφεται άτοκα κατά την αποχώρηση του ενοικιαστή, σύμφωνα με τους όρους του μισθωτηρίου, ήτοι, κατά κανόνα, την απόδοση της κατοικίας στον ιδιοκτήτη σε καλή κατάσταση, την τήρηση των όρων του συμφωνητικού μισθώσεως, την εξόφληση όλων των μισθωμάτων, κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφελείας και, γενικά, την εκκαθάριση όλων των μεταξύ τους κάθε είδους οικονομικών εκκρεμοτήτων.

  1. ΑΡΝΗΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

Εάν προσφέρατε κανονικά το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη, αλλά αυτός αρνήθηκε παράνομα να το εισπράξει, έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο όνομά του και να του κοινοποιήσετε με δικαστικό επιμελητή το γραμμάτιο παρακαταθήκης. Εάν αρνηθεί και τότε να το παραλάβει, μπορείτε να το παραδώσετε στο δικηγόρο σας, ο οποίος και θα σας συμβουλεύσει για τα περαιτέρω ή να το καταθέσετε επίσημα σε συμβολαιογράφο, που θα συντάξει πράξη κατάθεσης, η οποία θα πρέπει να κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή προς τον εκμισθωτή σας. Παράδοση του γραμματίου παρακατάθεσης σε άλλο πρόσωπο ή φορέα δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματά σας. 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Τ.Μ. ΟΡΟΦΟΣ ΤΙΜΗ ΣΕ €/Τ.Μ./ΜΗΝΑ
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 2006 60 1ος 5
ΑΡΤΕΜΙΔΑ 2005 75 1ος 4
ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗ 2003 67 3ος 4
ΣΠΑΤΑ 2005 75 1ος 4
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ 2000  70 2ος 4
ΡΑΦΗΝΑ 2000  63 1ος 4
ΛΑΥΡΙΟ 2000  72 2ος 4
ΖΩΓΡΑΦΟΥ 2004  60 2ος 5
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2002 60 1ος 5
ΓΛΥΦΑΔΑ-ΑΙΓΛΗ 2007 70 3ος 4
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ 2001 70 2ος 4
ΜΟΣΧΑΤΟ 2003 60 1ος 5
ΛΑΓΟΝΗΣΙ 2007 61 2ος 5
ΚΟΛΩΝΟΣ 2000 73 1ος 3
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ 2004 75 1ος 4
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 2007 60 1ος 5
ΠΕΡΑΜΑ 2004 68 1ος 4
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Τ.Μ. ΟΡΟΦΟΣ ΤΙΜΗ ΣΕ €/Τ.Μ./ΜΗΝΑ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ 2000 60 1ος 3
ΠΑΤΡΑ(ΤΡΙΑΝΤΕΙΟ) 2006 60 3ος 3
ΑΙΓΙΟ 2000 75 2ος 4
ΤΡΙΠΟΛΗ 2009 65 1ος 4
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2011 75 1ος 4
ΝΑΥΠΛΙΟ 2008 60 1ος 5
ΑΜΑΛΙΑΔΑ 2006 62 2ος 4
ΛΑΜΙΑ 2008 60 4ος 4
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 2000 75 2ος 3
ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ 2012 60 2ος 4
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2017 74 1ος 4
ΒΟΛΟΣ 2001 70 3ος 4
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 2000 61 1ος 4
ΚΟΜΟΤΗΝΗ 2000 70 3ος 4
ΑΝΔΡΟΣ 2000 70 1ος 4
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2008 60 2ος 5
ΧΙΟ 2010 70 2ος 4
ΡΟΔΟΣ 2009 70 1ος 4
ΛΕΡΟΣ 2000 62 1ος 4
ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2003 70 1ος 4
         
Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ        
         
ΝΙΚΟΠΟΛΗ 2012 70 2ος 3
ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ 2002 65 2ος 5
ΣΙΝΔΟΣ 2009 60 2ος 3
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 2002 70 2ος 4
ΘΕΡΜΗ 2006 62 1ος 4
ΑΝΩ ΠΟΛΗ 2003 72 2ος 3
ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ 2005 65 3ος 4
ΝΕΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ 2002 60 3ος 4
         
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.