ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόροι και υπερπροσφορά φρενάρουν την αύξηση εσόδων του Airbnb

09:12 - 07 Μαϊ 2019 | Ακίνητα
Φόροι και υπερπροσφορά φρενάρουν την αύξηση εσόδων του Airbnb
Σε φάση ωρίμανσης και σταθεροποίησης φαίνεται να περνά η αγορά του Airbnb και συνολικά των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά τον καλπασμό των πρώτων ετών. Με βάση την 1η έκδοση της κλαδικής μελέτης για την οικονομία του διαμοιρασμού που κυκλοφόρησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP προβλέπεται μία μικρή τάση μεταβολής των εσόδων από μισθώσεις αυτού του τύπου την επόμενη τριετία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πρόβλεψη της ICAP, βασισμένη σε κατάλληλο οικονομετρικό υπόδειγμα, τα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση θα παρουσιάσουν μικρές ετήσιες μεταβολές την τριετία 2019-2021. Καθοριστικό ρόλο, όπως αναφέρεται,  αναμένεται να διαδραματίσει η υποχρεωτική δήλωση/εγγραφή ακινήτων και η φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από την εξεταζόμενη δραστηριότητα, οι οποίες ενδέχεται να ανακόψουν μέρος της δυναμικής της.

Πάντως φορείς του κλάδου θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την τροποποίηση του νομικού και φορολογικού πλαισίου, με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση της δυναμικής της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς παράλληλα να πλήττονται άλλοι κομβικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Σημαντικό, επίσης, ρόλο πέρα από τη ρύθμιση στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων παίζει και η υπερπροσφορά κλινών και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Τούτου δοθέντος και εδώ βασικό κριτήριο βιωσιμότητας αναμένεται να είναι οικονομίες κλίμακας και το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί κάθε ένας ή μία που ασχολείται με βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως επισημαίνει η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP, τα συνολικά έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση παρουσίασαν αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης την περίοδο 2015-2018 (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 9% περίπου). Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω στοιχεία αφορούν μόνο τα έσοδα που προήλθαν μόνο από τη διαμονή (μίσθωση) και για τον υπολογισμό των μεγεθών έχουν προσμετρηθεί τα έσοδα τόσο από ακίνητα των οποίων η εκμετάλλευση δεν υπερέβη τις 92 ημέρες (βραχυχρόνια μίσθωση) όσο και από ακίνητα που εκμισθώθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά διατηρούν το «χαρακτήρα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης (οικογενειακό προϊόν, επιπλωμένα δωμάτια, σπιτική φιλοξενία, κλπ).

Συνολικά οι  ετήσιοι ρυθμοί αύξησης της εξεταζόμενης αγοράς ήταν σαφώς υψηλότεροι στην αρχή της τρέχουσας δεκαετίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τον ρυθμό εξέλιξης των καταχωρήσεων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και οι συνεχείς και αλλεπάλληλες εξελίξεις μεταβάλλουν με ταχύτατους ρυθμούς την εν λόγω επιχειρηματική δραστηριότητα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.