ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ποια ακίνητα αναστέλλεται ο ΦΠΑ 24% - Τα σενάρια

13:15 - 10 Σεπ 2019 | Ακίνητα
Σε ποια ακίνητα αναστέλλεται ο ΦΠΑ 24% - Τα σενάρια
Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate.

Το μέτρο θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου και θα είναι άμεσης εφαρμογής.

Ακόμα, υπάρχει και το σενάριο ένταξης στο καθεστώς της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ 24% όχι μόνο για τις άδειες που θα εκδοθούν μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και τα ακίνητα των οποίων οι οικονομικές άδειες εκδόθηκαν από την αρχή του έτους. 

Ο χρόνος εφαρμογής παραμένει ανοιχτός, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η πρόταση να έχει μεγαλύτερη αναδρομική ισχύ.

Η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις εξετάζεται να ισχύσει και για τα αδιάθετα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα Νέα», το σενάριο αυτό συναντά αρκετές δυσκολίες.

Πάντως, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν το μέτρο να εφαρμοστεί για όλα τα ακίνητα. Με την κατάρρευση της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης επιδεινώθηκε η αγορά των νεόδμητων ακινήτων και μαζί και τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Στην πενταετία 2013-2017 οι εισπράξεις έφτασαν τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.