ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διασταυρώσεις ΑΑΔΕ σε Ε9- δήμους- κτηματολόγιο για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων

09:19 - 17 Οκτ 2019 | Ακίνητα
Διασταυρώσεις ΑΑΔΕ σε Ε9- δήμους- κτηματολόγιο για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων
Ελέγχους σε όσους ιδιοκτήτες προχώρησαν σε νομιμοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων αλλά δεν έκαναν τις αντίστοιχες διορθώσεις στις δηλώσεις τετραγωνικών στο Ε9 αλλά και στις οικείες δημοτικές αρχές σχεδιάζει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τους δήμους.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί, εάν υπάρχουν «ασυμμετρίες», που οδηγούν σε διαφυγόντα έσοδα τόσο για την εφορία όσο και για τους ΟΤΑ. Έτσι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να γίνει μια  νέα σωστή επιμέτρηση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων. Επί της διαδικασίας, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία του Ε9, θα αντιπαραβληθούν με τα αντίστοιχα που έχουν δηλωθεί στους ΟΤΑ και στο Κτηματολόγιο. Μάλιστα το δημόσιο προσδοκά από τους ελέγχους αυτούς, επιπλέον έσοδα 60 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο εστάλη στην Κομισιόν, σε συνδυασμό βέβαια, με την αναπροσαρμογή του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων  σε 7.000 περιοχές.

Ήδη βέβαια πιλοτικά έχει γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος, που σε αρκετές περιπτώσεις έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι στο Ε9, τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα, είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονται στο Κτηματολόγιο. Ειδικά σε περιπτώσεις που έχουν γίνει τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων ή αυθαιρέτων κτισμάτων παρατηρείται ότι δεν έχουν γίνει  οι αναγκαίες αντίστοιχες προσαρμογές στο Ε9 και στα αρχεία των δήμων. Έτσι στους εν λόγω ιδιοκτήτες αποδίδονται μικρότερες επιβαρύνσεις σε φόρους και τέλη.

Έτσι, σύμφωνα με το σχεδιασμό τον επόμενο χρόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και αναδρομικά φόρους και τέλη που γλίτωσαν κατά την τελευταία πενταετία.  Ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων θα γίνει με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι συνδεόμενες με τα τετραγωνικά επιβαρύνσεις είναι ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων όπως άλλωστε και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει λαμβάνειν από τις αναθεωρήσεις των στοιχείων αυτών. Προϋπολογίζεται ότι για το 2020 το κονδύλι για τους ΟΤΑ θα έχει πλεόνασμα ύψους 194 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 145 εκατ. ευρώ,. Κι αυτό ακριβώς λόγω ενίσχυσης των εσόδων κυρίως από τις διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων για τον ορθό υπολογισμό των τελών (καθαριότητας / ηλεκτροφωτισμού, ακίνητης περιουσίας / φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων), καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.