ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόφαση- σταθμός υπέρ της Airbnb στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

14:25 - 19 Δεκ 2019 | Ακίνητα
Απόφαση- σταθμός υπέρ της Airbnb στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Μία κρίσιμη δικαστική «μάχη» κέρδισε η αμερικανική Αirbnb. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι μία online πλατφόρμα και όχι κανονική κτηματομεσιτική εταιρεία και επομένως μπορεί να εξαιρεθεί από τους αυστηρούς κανόνες της Ε.Ε. για την κτηματαγορά.

Κατά της εταιρείας προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η γαλλική ένωση τουρισμού AHTOP σε μία υπόθεση, που έρχεται να υπογραμμίσει τον οξύτατο ανταγωνισμό που αισθάνονται οι παραδοσιακές επιχειρήσεις από τους γίγαντες των online υπηρεσιών, αλλά και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ρυθμιστικές αρχές. 

Για την Airbnb η γαλλική υπόθεση ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με την εταιρεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα οργανωθούν στο Παρίσι. 

Το ΔΕΚ ουσιαστικά αποδέχθηκε τα επιχειρήματα της Airbnb πως δεν είναι κτηματομεσίτης. «Η φύση των δεσμών ανάμεσα στην υπηρεσία και τις προβλέψεις της διαμονής δεν δικαιολογούν την αφαίρεσή της από την κατηγορία της υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας» αναφέρει στην απόφασή του. 

Παράλληλα το δικαστήριο επικρίνει την Γαλλία επειδή δεν ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποχρέωση της Airbnb να βγάλει επαγγελματική άδεια πρακτορείου real estate

H εταιρεία υποδέχθηκε με ικανοποίηση την απόφαση τονίζοντας ότι ήδη συνεργάζεται με περισσότερες από 500 κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, τηρώντας τους κανόνες και πληρώνοντας τους φόρους. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους ξενοδόχους σε μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη έως το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Παρίσι. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:47 - 19 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.