ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές λήγει η προθεσμία-Τι αλλάζει στα πρόστιμα

13:08 - 02 Ιαν 2020 | Ακίνητα
Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές λήγει η προθεσμία-Τι αλλάζει στα πρόστιμα
Έως σήμερα, 2 Ιανουαρίου 2020 θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Λήμνου και Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να δηλώσουν την ατομική ιδιοκτησία τους στον Φορέα Eλληνικό Κτηματολόγιο προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές λήγει στις 2 Ιανουαρίου του 2020 για τους κατοίκους της ημεδαπής, τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό ΔημόσιοΗ υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

  1. Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου:

Οι Καλλικρατικοί Δήμοι:

Α) Λήμνου

Β) Αγίου Ευστρατίου

  1. Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου:

Α) Από τον Καλλικρατικό Δήμο Λέσβου, οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

-ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,ΑΓΙΑΣΟΥ, ΑΓΡΑΣ, ΑΚΡΑΣΙΟΥ, ΑΜΠΕΛΙΚΟΥ, ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ, ΑΝΤΙΣΣΗΣ, ΑΡΓΕΝΝΟΥ, ΑΣΩΜΑΤΟΥ, ΑΦΑΛΩΝΟΣ,
ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, ΒΑΤΟΥΣΣΗΣ, ΒΡΙΣΑΣ, ΕΡΕΣΟΥ, -ΙΠΠΕΙΟΥ, ΚΑΛΛΟΝΗΣ, ΚΑΠΗΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ, ΚΛΕΙΟΥΣ, ΚΩΜΗΣ, ΛΑΜΠΟΥ ΜΥΛΩΝ, ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ, ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ, ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΡΜΗΣ, ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΜΗΘΥΜΝΗΣ, ΜΙΣΤΕΓΝΩΝ, ΜΥΧΟΥ, ΝΑΠΗΣ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΩΝ ΚΥΔΩΝΙΩΝ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΜΦΙΛΩΝ, ΠΕΛΟΠΗΣ, ΠΕΤΡΑΣ, ΠΗΓΗΣ, ΠΛΑΓΙΑΣ, ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ, ΠΤΕΡΟΥΝΤΟΣ, ΠΥΡΓΩΝ ΘΕΡΜΗΣ, ΣΙΓΡΙΟΥ, ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥ, ΣΤΥΨΗΣ, ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ, ΣΥΚΟΥΝΤΟΣ, ΤΡΥΓΟΝΑ, ΥΨΗΛΟΜΕΤΩΠΟΥ, ΦΙΛΙΑΣ και ΧΙΔΗΡΩΝ

Τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «TΑ ΝΕΑ», οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της σιωπηρής παράτασης που είχε δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συλλογή δηλώσεων αφού μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους δεν δηλώσουν έγκαιρα την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Σημειώνεται πως με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που θα καθυστερήσει 3 χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που θα καθυστερήσει 3 μήνες. Και η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Τα νέα δεδομένα

Οι ιδιοκτήτες που καθυστερούν να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την περιουσία τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν -εκ των πραγμάτων –να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους. Και αυτό όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.

Υπενθυμίζεται πως το Κτηματολόγιο σε μια προσπάθεια να μην μπλοκάρει το σύστημα έδωσε τη δυνατότητα σε αργοπορημένους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης δήλωσης δηλαδή στην ουσία να κλείσουν ραντεβού στο μέλλον.

Για παράδειγμα στο Ηράκλειο της Κρήτης για 270.000 δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις εμπρόθεσμης προσέλευσης των ιδιοκτητών μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή ισχύει και για την Αρκαδία για 100.000 δικαιώματα. Την ίδια ώρα στην Αιτωλοακαρνανία για 85.000 δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις για τα τέλη Μαΐου σε Βοιωτία /Φθιώτιδα για 190.000 δικαιώματα κλείστηκαν ραντεβού για τα μέσα Ιουνίου 2020, ενώ για τη Ηλεία για περίπου 130.000 δικαιώματα έως τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να υλοποιηθούν αυτά τα ραντεβού» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων –Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης

«Και επιπλέον τίθεται το ερώτημα μέχρι να πραγματοποιηθούν πώς θα εφαρμοστούν τα κλιμακωτά πρόστιμα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος».

Oι αναρτήσεις

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τι θα γίνει με τις 5 συμβάσεις που έχουν μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων των αναδόχων. Αυτές οι πέντε συμβάσεις αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας. Και αφορούν όπως προαναφέρθηκε τις περιοχές: Θεσπρωτία –Κέρκυρα, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Χανιά και το μισό Ηράκλειο της Κρήτης.

Έως τις 4 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η ανάρτηση στον Βόλο η οποία ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ενώ στις 15 Φεβρουαρίου (ενδεχομένως και μερικές ημέρες νωρίτερα) ξεκινά η ανάρτηση για τον Δήμο Αθήνας. Στη συνέχεια ακολουθούν: η Κάτω Αχαΐα /Ρίο στις 3 Μαρτίου 2020, οι δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου, η Αμαλιάδα στις 22 Μαρτίου, οι περιοχές Κιάτου και Βέλου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κορινθίας την 1η Απριλίου, η ΠΕ Μαγνησίας (Τσαγκαράδα) στις 2 Μαΐου, το Σχηματάρι, η Νέα Αρτάκη (ΠΕ Εύβοιας) στις 27 Μαΐου, η Ακράτα ΠΕ Αχαΐας την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2020 η Αλεξανδούπολη –Σαμοθράκη, η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:19 - 02 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.