ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακίνητα: Επιδόματα ενοικίων και πάγωμα νέων αντικειμενικών αξιών–Αγωνία στους ιδιοκτήτες

19:30 - 18 Μαρ 2020 | Ακίνητα
Ακίνητα: Επιδόματα ενοικίων και πάγωμα νέων αντικειμενικών αξιών–Αγωνία στους ιδιοκτήτες
Επίδομα ενοικίου και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στα σημερινά επίπεδα είναι τα δυο βασικά μέτρα που προωθεί προς στιγμή το οικονομικό επιτελείο για τα θέματα της αγοράς ακινήτων.

Για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών από επιχειρήσεις προς ιδιοκτήτες και να ελαφρώσουν τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων αποφασίστηκε η διανομή επιδόματος 800 ευρώ. Ερώτημα πάντως παραμένει εάν στις σημερινές συνθήκες, με πολλούς εργαζόμενους ή με επιχειρήσεις με περιορισμένους πόρους, δε θα πυροδοτηθεί μια στάση πληρωμών ενοικιαστών ακόμη και μετά την επιδότηση.

Άλλωστε ήδη η αγορά τα τελευταία χρόνια έχει κακοπάθει από ενοίκια που έχουν συσσωρευτεί απλήρωτα. Εν τω μεταξύ από το καλοκαίρι και μετά θα αρχίσει να τρέχει ο ΕΝΦΙΑ έστω και βασισμένος στις παλιές αντικειμενικές αξίες και η ελπίδα όλων είναι να έχει ολοκληρωθεί ο «συναγερμός».

Πάντως όπως είπε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η προσπάθεια είναι να επιμεριστεί το βάρος της κρίσης σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. «Προχωράμε σε παρέμβαση στην αγορά ακινήτων, σε μία λογική διαμοιρασμού του βάρους αυτής της δύσκολης κατάστασης» είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε παραθέτοντας τα μέτρα:

· «Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

· Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

· Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

· Με δεδομένες τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες και τις αδυναμίες απρόσκοπτης συνέχισης της εκτιμητικής διαδικασίας, αποφασίσαμε την παράταση της εκτιμητικής άσκησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

· Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψη τις νέες προβλέψεις για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, αποφασίσαμε ο ΕΝΦΙΑ του 2020 να βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.