ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σημαίνει το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών

08:05 - 03 Απρ 2020 | Ακίνητα
Τι σημαίνει το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών
Αναβλήθηκε και επίσημα ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών αξιών με τις υπογραφές να πέφτουν, χθες, Πέμπτη, από το υπουργείο Οικονομικών και τώρα να αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η αναβολή.

Το έργο της καταγραφής και υπολογισμού νέων αντικειμενικών τιμών ή διαφορετικά η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τίτλο «Ανάθεση σε πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών, της σύνταξης εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης και ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τον καθορισμό της μεθοδολογίας, της τεκμηρίωσης, της μορφής των εισηγήσεων και τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου των πιστοποιημένων εκτιμητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 1249/1982» αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας λόγω κορονοϊού και της ανάγκης αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών διάδοσής του.

Με αυτό τον τρόπο από σήμερα, 3 Απριλίου, τερματίζονται οι υποβολές εισηγήσεων νέων αντικειμενικών τιμών της εφορίας για τα ακίνητα όλης της χώρας, από τους ειδικούς εκτιμητές.

antikeimenikes 4

Την αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας μας, τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία λόγω κορονοϊού είχε ζητήσει και με επιστολή της προς της κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ. «Θα ήταν παράλογο υπό αυτές τις συνθήκες το ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε αυξήσεις αντικειμενικών αξιών από τις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι μισθώσεις και οι κατασκευές, αλλά και οι ενοικιαστές-χρήστες των ακινήτων, μέσω των τεκμηρίων, θα επιβαρυνθούν με σημαντικότατους πρόσθετους φόρους βασισμένους σε προϋποθέσεις και εκτιμήσεις που δεν υφίστανται πλέον», είχε τονίσει σχετικά ο κ. Στράτος Παραδιάς.

antikeimenikes 1

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήθελε τους εκτιμητές να έχουν καταθέσει τις εισηγήσεις τους μέχρι τις 17 Μαρτίου. Στη συνέχεια, παραχωρήθηκε παράταση μέχρι τις 10 Απριλίου 2020, ωστόσο, ο κορονοϊός ήρθε να «παγώσει» τη διαδικασία.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, έως τα μέσα Μαρτίου, οι εκτιμητές είχαν παραδώσει εισηγήσεις για πάνω από το 50% των Ζωνών. Βέβαια, μετά την πανδημία η αγορά ενδέχεται να ισορροπήσει σε νέα δεδομένα οπότε ίσως χρειαστεί επαναξιολόγηση. Άλλωστε, ήδη, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εκτιμητών.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής. Η εκτιμητική άσκηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους, όπως αναφέρει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

Σε κάθε περίπτωση η αρχική αξιολόγηση κρίνεται εκ νέου από την Επιτροπή Ελέγχου, η οποία αποτελείται από τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρο και μέλη έναν εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έναν υπάλληλο του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, έναν υπάλληλο του Τμήματος Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγικής Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Οικονομικού Τομέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Η απαγόρευση μετακινήσεων «γέννησε» πολλαπλά εμπόδια τόσο στους εκτιμητές που έπρεπε να προβούν σε αυτοψίες, όσο και στους ιδιώτες του ΥΠΟΙΚ που έπρεπε να σπεύσουν να καταθέσουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη διαδικασία.

Τι σηματοδοτεί η αναβολή

antikeimenikes 2

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, όπως επίσης και η ένταξη των 2.900 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Οι περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος ήταν σε φάση αξιολόγησης από ειδική Ομάδα Εργασίας με στόχο να μπορούν να φέρουν στα κρατικά ταμεία γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα:

  • Οι αντικειμενικές αξίες για το 2020 θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2019.
  • Μετατίθεται η επέκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, που θα βασιζόταν πάνω στις νέες αντικειμενικές αξίες και την ένταξη των 2.900 περιοχών.

Επομένως, όταν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ανέβουν στο TaxisNet στα τέλη Αυγούστου θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και το κράτος υπολογίζεται να εισπράξει ποσό κοντά στα 2,53 δισ. ευρώ.

Ποιοι ωφελούνται από το «πάγωμα»

antikeimenikes 1

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρώτη εικόνα από τη διαδικασία επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, φέτος θα σημειωνόταν μια αύξηση τουλάχιστον της τάξεως του 20%, καθώς οι τιμές πώλησης των ακινήτων σε πολλές περιοχές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, σε σχέση με την τελευταία αναπροσαρμογή των αξιών που είχε γίνει το 2018.

Ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και οι περίπου 3.000 νεοεισερχόμενες στο αντικειμενικό σύστημα, αλλά και πιο «λαϊκές περιοχές», όπως τα δυτικά προάστια της Αττικής, αναμένονταν να δουν από φέτος αυξήσεις.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 09:03 - 03 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.