ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκπτωση 40% στο ενοίκιο:Νέα δήλωση για εργαζομένους με αναστολή εργασίας

08:46 - 13 Απρ 2020 | Ακίνητα
Έκπτωση 40% στο ενοίκιο:Νέα δήλωση για εργαζομένους με αναστολή εργασίας
Οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας λόγω του ότι εργάζονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις με βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, καλούνται να υποβάλλουν εκ νέου δήλωση στην «Εργάνη» προκειμένου να έχουν μείωση κατά 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους για τον Απρίλιο.

Πολλοί εργαζόμενοι που έχουν ήδη υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση καλούνται να την καταθέσουν εκ νέου καθώς δικαιούνται την μείωση κατά 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους. Στο σύστημα του supportemployees.yeka.gr δεν έχει καταχωρηθεί ακόμα ότι δικαιούνται και αυτοί μείωση του μισθώματος της κύριας κατοικίας τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους εργαζομένους των εν λόγω επιχειρήσεων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί προσωρινά, να υποβάλουν και τη σχετική δήλωση έτσι ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος της.

Με τη σχετική διάταξη επεκτείνεται η προστασία και στους εργαζόμενους που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή μισθώματος στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας, όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι, των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί. Ο εργαζόμενος αφού συμπληρώσει τη δική του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (https://supportemployees.yeka.gr) στην συνέχεια θα προσκομίσει αντίγραφο στον ιδιοκτήτη για να μειωθεί το ενοίκιό του κατά 40%.

Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας.

Δικαιούχος της μείωσης είναι ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, όταν είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή υπολογίζεται στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, και όχι στο σύνολο.

Τα μισθώματα και ιδίως τα μειωμένα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, όπως και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας, τονίζοντας ότι «αν επικρατήσουν αντιλήψεις και πρακτικές τύπου «Δεν Πληρώνω» θα είναι η χαριστική βολή στην οικονομία, την κοινωνία, και ιδιαίτερα στις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών που με τεράστιες δυσκολίες κρατούν τα κτίρια σε λειτουργία», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.