ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων

08:27 - 02 Ιουν 2020 | Ακίνητα
Ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων
Μέχρι τέλη Ιουνίου με το αργότερο αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν μερίδιο από τα ενοίκιά τους λόγω της έκπτωσης 40% για τους ενοικιαστές που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση του μισθωτηρίου συμβολαίου, υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για μισθώματα που δεν εισπράχθηκαν και αποδοχή της από τους ενοικιαστές.

Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δημιουργηθεί στο Taxisnet  για να υπολογιστεί η χασούρα αλλά κυρίως η έκπτωση φόρου για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που εισπράττει «κουρεμένα» κατά 40% μισθώματα.

Στην πλατφόρμα σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «ανέβουν» όλα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Μόλις αναρτηθούν τα μισθωτήρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται θα πρέπει:

- Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια καθώς θα πρέπει οι μισθώσεις να φαίνονται στο σύστημα ως ενεργές.

- Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση δηλώνοντας το μηνιαίο μίσθωμα, τους μήνες κατά τους οποίους το ενοίκιο καταβλήθηκε μειωμένο κατά 40% και τα στοιχεία των ενοικιαστών που δικαιούνται μείωση ενοικίου.

- Να γίνει αποδεκτή η αίτηση από τον ενοικιαστή, ώστε να προχωρήσει η έκπτωση φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Θα ακολουθήσει έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων και θα υπολογιστεί το ποσό της «αποζημίωσης» για τους φορολογούμενους που εισπράττουν από τον Μάρτιο το 60% των μισθωμάτων. Μετά τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους από την πλευρά της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιώνονται ως εξής:

- Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

- Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

- Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης, προβλέπεται ότι ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11 Μαρτίου μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων είτε θα καταβληθούν εμπρόθεσμα συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από 31 Ιουλίου και μετά.

Πάντως στο όλο σχέδιο αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζοντάς το «ανεπαρκές».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 02 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.