ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 2021 οι νέες αντικειμενικές αξίες

07:26 - 26 Αυγ 2020 | Ακίνητα
Το 2021 οι νέες αντικειμενικές αξίες
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει τις αλλαγές για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα πραγματοποιηθούν το 2021.

Προτεραιότητα είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, αλλά και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος αξιών σε τουλάχιστον 3.000 νέες περιοχές της χώρας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα βρεθούν πρόσθετα έσοδα, ώστε να καλυφθεί η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η καινούρια αποτίμηση των αντικειμενικών αξιών να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα του 2021.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2021 θα είναι και η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης σε αυτόν, καθώς από το 2022 ο φόρος και η διαχείρισή του θα περάσουν στους δήμους. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, στόχος είναι να υπάρχει ένα εύρος μέσα στο οποίο θα μπορούν να κινηθούν οι τοπικές αρχές για την αύξηση ή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στον δήμο τους. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το εν λόγω ποσοστό. Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνει υπόψη του τις οικονομικές, γεωγραφικές και διοικητικές ιδιαιτερότητες των δήμων.

Για τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός βάσει του οποίου οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.