ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδήλωτα τετραγωνικά: Προθεσμία μέχρι τέλη Σεπτέμβρη για τις δηλώσεις

08:07 - 08 Σεπ 2020 | Ακίνητα
Αδήλωτα τετραγωνικά: Προθεσμία μέχρι τέλη Σεπτέμβρη για τις δηλώσεις
Έως και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου έχουν την δυνατότητα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά των οικημάτων τους, με το υπουργείο Εσωτερικών να δίνει στους πολίτες την τελευταία τους ευκαιρία, ώστε να ρυθμίσουν τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να διορθώσουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους, τα οποία είναι δηλωμένα στους δήμους με βάση τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), που έχουν υποβάλει στην ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, με τη ρύθμιση του προβλήματος με τα αδήλωτα τετραγωνικά για 1.750.000 Έλληνες, οι φορολογούμενοι κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια από πρόστιμα, ενώ οι δήμοι θα έχουν μόνιμα επί πλέον έσοδα της τάξεως των 100.000.000 ευρώ.

Διαδικασία

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, «δεν χρειάζεται να πάει κανείς πουθενά αρκεί να μπει στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχει τελειώσει».

Εξηγώντας ακόμα περισσότερο τη διαδικασία ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «κάθε πολίτης δηλώνει το ακίνητο που κατέχει και ζει στο Ε9. Ας υποθέσουμε ότι ένας πολίτης έχει διαμέρισμα 100 τμ. Στον λογαριασμό της ΔΕΗ αποδείχθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός έχει δηλωμένα λιγότερα τετραγωνικά και έτσι τα δημοτικά τέλη είναι λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να πληρώνει. Εφόσον πάει ο πολίτης να το κάνει μόνος του δεν θα πληρώσει τέλη και πρόστιμα για αυτά τα ξεχασμένα τετραγωνικά για τα τελευταία 5 χρόνια».

Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε, δε, ότι «εάν κάποιος εξαιτίας νομιμοποίησης αυθαιρέτου αυξηθούν τα τ.μ. του σπιτιού του στο Ε9 θα πρέπει ταυτόχρονα να κάνει το ίδιο και στους δήμους χωρίς πρόστιμα για την προηγούμενη 5ετία».

Η δήλωση βήμα-βήμα

Η διόρθωση των ξεχασμένων τετραγωνικών γίνεται σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα (https://tetragonika.govapp.gr/) που έχουν δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η δήλωση γίνεται με τέσσερα απλά βήματα:

Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά το δήμο στον οποίο ανήκει.

Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά, τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.