ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το e-auction γίνεται πιο «ελκυστικό»

09:36 - 25 Σεπ 2020 | Ακίνητα
Το e-auction γίνεται πιο «ελκυστικό»
Ριζική αναμόρφωση προωθείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, το περίφημο e-auction μέσω της οποίας γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Ακολουθώντας τη διεθνή τάση σε σχέση με το real estate όπου πλέον στις αγγελίες για ακίνητα καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία ή ακόμη και βίντεο οι αρμόδιες αρχές επιδιώκουν να διασφαλίσουν για την πλατφόρμα αφενός επαρκή όγκο πληροφορίας αλλά και διασύνδεση με τις άλλες βάσεις δεδομένων του δημοσίου (π.χ. κτηματολόγιο) ώστε να διαμορφώνεται άμεσα στον ενδιαφερόμενο σαφής εικόνα για το κάθε ακίνητο.

Στόχος βέβαια είναι να κινηθεί η όλη διαδικασία και να βελτιωθούν διαδικασίες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ήδη δε ως το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί 6.845 πλειστηριασμοί. Βέβαια λόγω πανδημίας υπάρχει αναστολή των πλειστηριασμών α’ κατοικίας ως το τέλος του έτους. Συνολικά είναι 76.339 αναρτημένοι ενώ έχουν προγραμματιστεί 1.596 για την επόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη χρήση της υπηρεσίας διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορεί κάποιος να συμμετάσχει  σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από όπου και αν βρίσκεστε χωρίς φυσική παρουσία, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τη διαδικασία διαχείρισης και διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναλαμβάνουν πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι ως Υπάλληλοι Πλειστηριασμού.

Τα βήματα στην πλατφόρμα που πρέπει να κάνει κάποιος που ενδιαφέρεται έχουν ως εξής:

-          Εγγραφή και σύνδεση υποψηφίου πλειοδότη

Για τη συμμετοχή σας ως υποψήφιος πλειοδότης σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέσω της υπηρεσίας www.eauction.gr απαιτείται η εγγραφή σας στην υπηρεσία.

-          Εγγραφή με Ελληνικό ΑΦΜ

Εφόσον διαθέτετε Ελληνικό ΑΦΜ χρησιμοποιείτε τους κωδικούς που διαθέτετε για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (TAXIS Net) και λαμβάνετε SMS στο κινητό σας τηλέφωνο ώστε να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός σας.

Μετά την ταυτοποίηση μέσω TaxisNet, συμπληρώνετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας καθώς και τον κωδικό που επιθυμείτε να έχει ο λογαριασμός σας στην Υπηρεσία Διενέργειας Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών (www.eauction.gr) και ολοκληρώνετε την εγγραφή σας.

-          Εγγραφή χωρίς Ελληνικό ΑΦΜ

Εφόσον διαθέτετε ΑΦΜ άλλης χώρας πλην της Ελλάδας, επιλέγετε έναν πλειστηριασμό στον οποίο θα θέλατε να συμμετάσχετε και στη συνέχεια καταχωρείτε τα στοιχεία σας. Για να ολοκληρωθεί η εγγραφή σας, είναι υποχρεωτικό να αποστείλετε ταχυδρομικώς έγγραφα τα οποία να πιστοποιούν την εγκυρότητα των στοιχείων που καταχωρίσατε.

Επιλέγετε έναν πλειστηριασμό ώστε η εγγραφή σας να σταλεί προς έγκριση στον υπεύθυνο υπάλληλο πλειστηριασμού.

-          Αίτηση συμμετοχής

Για να υποβάλλετε αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να κάνετε login στο σύστημα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία εισόδου που ορίσατε κατά την εγγραφή σας

Αφού επιλέξετε τον πλειστηριασμό που επιθυμείτε, πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και στη συνέχεια να υποβάλλετε την αίτηση σας. Κατά την υποβολή αίτησης, έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε αντίκλητο. Ως αντίκλητος κάποιου ορίζεται το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο επικοινωνίας σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης του ιδίου (π.χ. για να παραλαμβάνει τα έγγραφα που του κοινοποιούνται σε νομικές υποθέσεις.) Σε περίπτωση που δεν ορίσετε αντίκλητο, αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης του πλειστηριασμού.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:42 - 25 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.