ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλειδώνουν» οι προβλέψεις των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες

07:01 - 05 Οκτ 2020 | Ακίνητα
«Κλειδώνουν» οι προβλέψεις των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες
Τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2021, αναμένεται να διαμορφώσουν οι εκτιμητές, έχοντας περιθώριο να προχωρήσουν σε αυτή τους την ενέργεια μέχρι σήμερα το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εξίσωσης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές είχε «παγώσει» στις 3 Απριλίου λόγω της πανδημίας και το υπουργείο Οικονομικών, με απόφασή του που δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, το επανενεργοποιεί, δίνοντας προθεσμία στους ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων μέχρι σήμερα να παραδώσουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω απόφασή του, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην άρση αναστολής παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της δυνατότητας ηλεκτρονικής καταχώρησης της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου στη βάση δεδομένων την οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το έργο των εκτιμητών πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι σήμερα 5 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 23:59.

Παράλληλα, οι εκτιμητές, που έχουν οριστικοποιήσει τις εισηγήσεις τους, δύνανται να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην τεχνική έκθεση, ιδίως την υπογραφή και σφραγίδα με καταχωρημένο τον αριθμό πιστοποίησης, προκειμένου το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης να είναι συμβατό με τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι ήδη υποβληθείσες, ως οριστικές, εισηγήσεις για την τιμή ζώνης και την αξία οικοπέδου δεν δύνανται να τροποποιηθούν.

Το περιορισμένο διάστημα των 10 ημερών, που δόθηκε στους εκτιμητές για τις τροποποιήσεις, συνδέεται με το γεγονός πως έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου το 90% της διαδικασίας και οι εκτιμητές έχουν σχεδόν έτοιμες τις εισηγήσεις τους.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την παράδοση των προτάσεων των εκτιμητών, θα αξιολογήσουν τις εκτιμήσεις και θα προχωρήσουν στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια, εντάσσοντας ταυτόχρονα στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περί τις 3.000 περιοχές.

Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες εκτιμητές έχουν πληρωθεί για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής και αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική άσκηση, θα πληρωθούν για το σύνολο της εργασίας τους.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν, το έργο της συλλογής δεδομένων για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ η συμφωνημένη περαιτέρω επέκταση του υφιστάμενου συστήματος ζώνης αξίας σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους με μια προγραμματισμένη προθεσμία στα μέσα του 2021.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εντολή των θεσμών είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και το έργο των ιδιωτών εκτιμητών είναι να υποβάλλουν εισηγήσεις με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων κατά περιοχή.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 07:05 - 05 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.