ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο χάρτης με τα «κουρέματα» στα ενοίκια επαγγελματικής- φοιτητικής στέγης

09:05 - 03 Νοε 2020 | Ακίνητα
Ο χάρτης με τα «κουρέματα» στα ενοίκια επαγγελματικής- φοιτητικής στέγης
Στα «κουρέματα» ενοικίων προσβλέπουν οι επαγγελματίες αλλά και πολλά νοικοκυριά για να πάρουν μια βαθιά ανάσα στα λειτουργικά τους έξοδα. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση των ενοικίων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχει σχέση αναλογικότητας με την επιδημιολογική ζώνη της έδρας τους και τον ΚΑΔ. Έτσι υπάρχει υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% για τις «κόκκινες» περιοχές ή προαιρετική μείωση 30% για τις κίτρινες.

Επίσης η υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου για το Νοέμβριο πέρα από την επαγγελματική στέγη αφορά και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας οι οποίοι θα καταβάλλουν μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο του Νοεμβρίου για την κύρια κατοικία τους ή και για τη φοιτητική κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Επίσης καλύπτει τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές «Αυξημένου Κινδύνου» και περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους 552 πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους (ΚΑΔ). Προϋπόθεση είναι να έχουν την έδρα τους σε περιφερειακή ενότητα η οποία είναι ενταγμένη στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων του μηνός Νοεμβρίου θα ισχύσει:

  1. Για επιχειρήσεις που κλείνουν κατόπιν κρατικής εντολής ή πλήττονται λόγω κορονοϊού, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.
  2. Για εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων και των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή.
  3. Για φοιτητική στέγη εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί.

Με βάση το νέο υγειονομικό χάρτη η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιφέρειες:

- Αττικής, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας και Κυκλάδων

Αφορά στις επιχειρήσεις που ασκούν κύρια δραστηριότητα με βάση τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ή ασκούν δευτερεύουσα δραστηριότητα με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα της κύριας.

Το μέτρο της προαιρετικής μείωσης τουλάχιστον κατά 30% αφορά τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο επίπεδο «επιτήρησης», περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν έδρα σε περιφερειακές ενότητες:

 - Αιτωλοακαρνανία, Άνδρος, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αχαϊα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος- Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Λήμνος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Μήλος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Πάρος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίος.

Οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα το 30% του χαμένου ενοικίου του μηνός Νοεμβρίου  θα ληφθεί υπόψη ως επιπλέον ποσό έκπτωσης φόρου και θα αφαιρεθεί κι αυτό από τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές τους, δηλαδή από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος της φετινής φορολογικής δήλωσης ή του ΕΝΦΙΑ του 2020.

Για την κατοχύρωση του επιπλέον αυτού ποσού έκπτωσης φόρου, κάθε εκμισθωτής θα πρέπει να υποβάλει δήλωση απώλειας μισθωμάτων («δήλωση COVID») στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η Α.Α.Δ.Ε. στο σύστημα ΤAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους μείωση του ενοικίου θα κερδίσουν επιστροφή φόρου ίση με το 12% του αρχικού μισθώματος. Για παράδειγμα, κομμωτήριο με μηνιαία μίσθωμα 1.000 ευρώ, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής συμφωνούν στη μείωση του ενοικίου 30%. Το μίσθωμα διαμορφώνεται στα 700 ευρώ. Η απώλεια εισοδήματος για τον ιδιοκτήτη είναι 300 ευρώ αλλά το κράτος του καλύπτει μέρος της ζημιάς μέσω έκπτωσης φόρου που ανέρχεται στο 12% του αρχικού μισθώματος των 1.000 ευρώ δηλαδή 120 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 03 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.