ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι έβγαλε η διασταύρωση στοιχείων δηλώσεων ιδιοκτητών για «κουρέματα ενοικίων»

13:18 - 11 Δεκ 2020 | Ακίνητα
Τι έβγαλε η διασταύρωση στοιχείων δηλώσεων ιδιοκτητών για «κουρέματα ενοικίων»
Σχεδόν 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έλαβαν την αποζημίωση-συμψηφισμό που προέβλεπε ο νόμος για την υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40% καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε πολλές περιπτώσεις ο μισθωτής δεν βρισκόταν σε αναστολή, ενώ αποζημίωση διεκδίκησαν και νομικά πρόσωπα.

Να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς, είτε από λάθος είτε σκόπιμα, επιχείρησαν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης χωρίς να το δικαιούνται, ενώ υπάρχουν και περίπου 20.000 περιπτώσεις όπου έχουν ζητηθεί διορθώσεις από τις φορολογικές αρχές. Ειδικότερα, σε 45.788 περιπτώσεις εμφανίστηκε ότι ο μισθωτής ήταν πληττόμενος και μετά τη διασταύρωση που ‘έκανε η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάγεται ο μισθωτής στους ΚΑΔ. Σε 6.710 περιπτώσεις είχε δηλωθεί λήθη της μίσθωσης. Παράλληλα, εντοπίστηκαν λάθη από τους ιδιοκτήτες, που καλούνται να τα διορθώσουν, όπως για παράδειγμα ότι το ακίνητο δεν ήταν δηλωμένο στο Ε9 ή το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης COVID δεν ταυτιζόταν με το μηνιαίο μίσθωμα στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.

Ουσιαστικά το 25% των αιτήσεων απορρίφθηκε, όχι για τεχνικούς λόγους αλλά γιατί σε πολλές περιπτώσεις είτε η επιχείρηση δεν ήταν πληττόμενη είτε ο εργαζόμενος δεν είχε τεθεί σε αναστολή είτε γιατί δεν υπήρχε καν ενεργή μίσθωση. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις εκμισθωτές απαίτησαν φοροέκπτωση, χωρίς να είναι δηλωμένο το ακίνητο στο Ε9!!!
Πρόκειται για 416 περιπτώσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι εκτός από την απόρριψη του αιτήματος τους για φοροέκπτωση, κινδυνεύουν με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους για τα αδήλωτα ακίνητα και πιθανώς για τα αδήλωτα ενοίκια προηγούμενων ετών.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα αποζημίωσης συμψηφισμού φόρου είχαν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι για το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου είχαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά συνολικά υποβλήθηκαν συνολικά 338.528 δηλώσεις COVID εκ των οποίων 259.530 δηλώσεις αφορούν επαγγελματική στέγης και 78.998 δηλώσεις κατοικία. Η επιδότηση , υπό μορφή συμψηφισμών με φορολογικές τους υποχρεώσεις, έφθασε τα 42,841 εκατ. ευρώ τα οποία έλαβαν 227.887 ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι περισσότεροι συμψηφισμοί έγιναν με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και συγκεκριμένα 27,1 εκατ. ευρώ (63,46%) και ακολουθούν ΕΝΦΙΑ με 15,6 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ με 45.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έχει παραταθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία:

  • για την υποβολή των «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», αρχικών ή τροποποιητικών, για μισθώσεις που ήταν σε ισχύ μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020. Η παράταση αυτή καταλαμβάνει και τις μισθώσεις που είχαν συναφθεί πριν την 01.01.2014, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
  • για την υποβολή δήλωσης λύσης της μίσθωσης, σε περίπτωση που αυτή έχει λυθεί μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι αν δε δηλωθεί η λύση μέχρι την ως άνω προθεσμία, η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Επίσης, παρατάθηκε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020, για τους εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για διόρθωση λαθών ή παραλείψεων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.